ΚΟΣΜΟΣ

Νέο σκάνδαλο στο Βατικανό: Για σεξουαλικά αδικήματα κατηγορείται Αυστραλός καρδινάλιος

georgepell
pelll

Δίωξη για σεξουαλική βία κατά συρροή άσκησε η αστυνομία της Αυστραλίας στον επικεφαλής των οικονομικών του Βατικανού και τρίτο τη τάξει αξιωματούχο της Καθολικής Εκκλησίας, τον Αυστραλό καρδινάλιο Τζορτζ Πελ.

«Ο καρδινάλιος Πελ αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες σε σχέση με ένα ιστορικό σεξουαλικών αδικημάτων» ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Σέιν Πάτον, σε συνέντευξη τύπου στη Μελβούρνη. Διευκρίνισε παράλληλα ότι «υπάρχουν πολλοί ενάγοντες σε σχέση με αυτές τις κατηγορίες».

Ο Πελ διατάχθηκε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Μελβούρνης στις 18 Ιουλίου.

Στην πρώτη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει στην Αυστραλία «το συντομότερο δυνατόν για να "καθαρίσει" το όνομά του» και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί έως ότου συμβεί αυτό.

Το Βατικανό εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην δικαιοσύνη της Αυστραλίας, υπενθύμισε, ωστόσο, την επί χρόνια στάση του καρδινάλιου απέναντι στο ζήτημα της σεξουαλικής βίας.

Οπως αναφέρει το BBC, για δύο δεκαετίες ο Τζορτζ Πελ υπήρξε στην «πρώτη γραμμή» εκπροσωπώντας την Καθολική Εκκλησία στη διαμάχη γύρω από θέματα όπως η ομοφυλοφιλία, το Aids και η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα.

Εχει κληθεί επίσης να διαχειριστεί την επίσημη απάντηση στις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Εκκλησίας στην Αυστραλία.