ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: O πρόεδρος Τέμερ δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο των G20

temer1-thumb-large

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, o oποίος βρίσκεται στο επίκεντρο μίας πολύ σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα του, καθώς του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες για δωροληψία, δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη G20», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Ο Τέμερ συμμετείχε πέρυσι στην αντίστοιχη σύνοδο που είχε πραγματοποιηθεί στην Κίνα, μόλις λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ.

Τη Δευτέρα, ο γενικός εισαγγελέας Ροντρίγο Ζανότ απήγγειλε επισήμως κατηγορίες για παθητική δωροληψία εναντίον του Τέμερ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της χώρας και ενδέχεται να σημάνει το τέλος της προεδρίας του.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτήρισε «μυθεύματα» τις κατηγορίες, επικρίνοντας την απουσία «συγκεκριμένων αποδείξεων».

Χθες Τετάρτη, ο Τέμερ επέλεξε τη δικαστή Ρακέλ Ντοτζ για να αντικαταστήσει τον Ζανότ, η δεύτερη θητεία του οποίου λήγει στις 17 Σεπτεμβρίου, με τον ίδιο να έχει ανακοινώσει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση αυτή.

Επιπλέον, τα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας μετέδωσαν χθες ότι έγινε «μια απόπειρα εισβολής» στην προεδρική κατοικία, στην οποία όμως δεν διαμένει ο Τέμερ από τον Μάρτιο.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)