Μέτωπο Μέρκελ – Μακρόν κατά Τραμπ

Μέτωπο Μέρκελ – Μακρόν κατά Τραμπ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. «Πολύ δύσκολες» θα είναι οι συζητήσεις στους κόλπους του G20 κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας στο Αμβούργο, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

«Οι διαφωνίες είναι προφανείς και θα ήταν ανειλικρινές να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχουν. Εγώ δεν θα το κάνω» είπε η Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προσέθεσε ότι, παρ’ όλα αυτά, θα γίνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. «Δεν έχει νόημα να απομονώσουμε μια χώρα. Είναι πάντα προτιμότερο να υπάρχουν κοινά ανακοινωθέντα».

Πάντα με το βλέμμα στον Τραμπ, η Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε στην ομιλία της στη Βουλή «μεγάλο σφάλμα» την απομόνωση και τον προστατευτισμό. Νωρίτερα, όμως, στρεφόμενη προς την Κίνα η Μέρκελ είχε εξάρει την αξία της προστασίας στρατηγικών κλάδων. «Σκεφτόμαστε να καθορίσουμε βιομηχανικούς κλάδους στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη» είπε η καγκελάριος στο περιοδικό Wirtschaftswoche. «Παραδείγματος χάρη, αποφασίσαμε να ξαναρχίσουμε να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε μικροτσίπ. Αν χώρες, όπως η Κίνα, θέλουν να αγοράσουν ό,τι φτιάξαμε με σημαντικές επιδοτήσεις, πρέπει να αντιδράσουμε».

Η Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «κρίση υπαρξιακών διαστάσεων» και είπε ότι «δεν θα περιμένουμε μέχρι να πειστεί ο τελευταίος άνθρωπος πάνω στη γη για την επιστημονική βάση της κλιματικής αλλαγής» 

Παρών στη σύνοδο του G20 θα είναι και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είχε εκδηλώσει την επιθυμία να απευθυνθεί, με την ευκαιρία αυτή, στους Τούρκους της Γερμανίας. Η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν κατηγορηματική. «Ενημερώνουμε την Τουρκία ότι μια τέτοια εμφάνιση στη Γερμανία δεν είναι εφικτή. Η απαγόρευση βασίζεται σε νομολογία του συνταγματικού δικαστηρίου» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Δεδομένου του συγκρουσιακού κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις σχέσεις με την Τουρκία, δεν θα ήταν ταιριαστό» προσέθεσε. Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι η απαγόρευση ισχύει για όλες τις χώρες μη μέλη της Ε.Ε. που θέλουν να μεταφέρουν τις εσωτερικές πολιτικές τους αντιπαραθέσεις σε γερμανικό έδαφος. «Ο Ερντογάν θέλει να μιλήσει στη Γερμανία; Το ίδιο θέλει και ο Ντενίζ Γιουτζέλ» σχολίασε το δίκτυο ZDF, αναφερόμενο στον φυλακισμένο στην Τουρκία Γερμανό δημοσιογράφο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή