ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων ψήφισε η γερμανική Βουλή – Κατά η Μέρκελ

merkelvouli
2873468246

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στους βουλευτές του συντηρητικού της κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην ακολουθήσουν υποχρεωτικά την κομματική γραμμή.

Ωστόσο, η ίδια η καγκελάριος καταψήφισε τον γάμο μεταξύ ομοφιλόφυλων λέγοντας «πως για εκείνη ο γάμος είναι για να τελείται μεταξύ ανδρός και γυναίκας». 

Η κ. Μέρκελ τόνισε μεταξύ άλλων ότι παρόλο που «η απόφασή της είναι προσωπική», ελπίζει ότι η απόφαση που πάρθηκε σήμερα «όχι μόνο να προάγει το σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις αλλά και να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και ειρήνη». 

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, 393 βουλευτές υπερψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, 226 το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος άμβλυνε για πρώτη φορά τη θέση της ως προς τον θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, δεδομένου ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα υφίσταται αυξανόμενη πίεση για το θέμα αυτό ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να συμμαχήσει μετεκλογικά με κόμματα που κρατούν εκ διαμέτρου αντίθετη στάση στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Γερμανία επέτρεπε την πολιτική σύναψη συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων γυναικών και ανδρών από το 2001, αλλά δεν τους παρείχε το δικαίωμα να τελέσουν γάμο.

Μόλις υπογραφεί επίσημα ο νόμος, η Γερμανία θα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 χώρες στις οποίες ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμος.