Βαρσοβία: ΝΑΤΟ και Ρωσία στο επίκεντρο της ομιλίας Τραμπ

Βαρσοβία: ΝΑΤΟ και Ρωσία στο επίκεντρο της ομιλίας Τραμπ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ και οι «αποσταθεροποιητικές» δράσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και αλλού βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στη Βαρσοβία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου, λίγο πριν παρευρεθεί στη σύνοδο των ηγετών του G20 στο Αμβούργο το Σαββατοκύριακο. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδείξει την αφοσίωση τους στο ΝΑΤΟ μέσω τόσο λέξεων όσο και πράξεων, επικαλούμενος το Άρθρο 5 της συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και παρουσιάζοντας ως παράδειγμα προς μίμηση την Πολωνία, η οποία διοχετεύει το 2% του ΑΕΠ της στον τομέα της άμυνας. 

Με την αναφορά του στο συγκεκριμένο άρθρο, ο Τραμπ επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τη στροφή του στο ζήτημα της σχέσης των ΗΠΑ με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, το οποίο στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «απαρχαιωμένο».  

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός ηγέτης επέμεινε ότι η διατλαντική συμμαχία είναι σήμερα εξαιρετικά υγιής, τονίζοντας επίσης ότι είναι πάντα ισχυρή και ίσως, από μερικές απόψεις, σήμερα ισχυρότερη από ποτέ», κατά την ομιλία του ενώπιον περίπου 15.000 Πολωνών, οι οποίοι είχαν πάει για να τον ακούσουν στην πλατεία Κρανσίνσκι της Βαρσοβίας. Επιπροσθέτως, ο Τραμπ υποστήριξε πως το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ σημαίνει «ένας για όλους και όλοι για έναν». 

Επιπλέον, ο Τραμπ χαρακτήρισε την Πολωνία έναν υποδειγματικό σύμμαχο των ΗΠΑ, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αναχαίτιση των «αποσταθεροποιητικών» τάσεων της Ρωσίας στην περιοχή, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο του την περιφρόνηση της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας προς την ΕΕ, η οποία περιστρέφεται κυρίως γύρω από το ζήτημα του προσφυγικού. 

«Εργαζόμαστε μαζί με την Πολωνία για την αντιμετώπιση της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας. Επίσης, είμαστε ευγνώμονες για το παράδειγμα που έχει δώσει η Πολωνία, όντας μία από τις λίγες χώρες που ανταποκρίνονται στις οικονομικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Τραμπ μετά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. 

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο Τραμπ τόνισε στην ομιλία του πως πρέπει «να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της στην Ουκρανία και αλλού, καθώς και τη στήριξη της σε εχθρικά καθεστώτα, όπως του Ιράν και της Συρίας, και να ενταχθεί στην κοινότητα των υπεύθυνων εθνών για τη μάχη εναντίον των κοινών εχθρών και την υπεράσπιση του ίδιου του πολιτισμού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή