Διήμερο επεισοδίων στο περιθώριο της G20 – Ενισχύσεις ζητά η αστυνομία του Αμβούργου

Διήμερο επεισοδίων στο περιθώριο της G20 – Ενισχύσεις ζητά η αστυνομία του Αμβούργου

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν κυρίως αυτοκίνητα της γερμανικής αστυνομίας, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών στο Twitter. 

Οπως έγινε μάλιστα γνωστό από την αστυνομία, αστυνομικός έριξε «μια προειδοποιητική βολή» προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει, όταν πλήθος διαδηλωτών του επιτέθηκε. «Ένας αστυνομικός δέχθηκε επίθεση από πρόσωπα με βίαιες διαθέσεις στη συνοικία Σαντσενφέρτελ και έριξε μια προειδοποιητική βολή» ανέφερε η αστυνομία του Αμβούργου στον λογαριασμό της στο Twitter. Ο αστυνομικός «κατάφερε τελικά να ξεφύγει μπαίνοντας σε ένα κατάστημα και να βρεθεί σε ασφάλεια» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αστυνομία του Αμβούργου, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση της έκρυθμης κατάστασης, ζήτησε σήμερα ενισχύσεις από άλλες μονάδες στη χώρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, τονίζοντας πως «το αίτημα βρίσκεται σε εξέλιξη», ώστε να «ανακουφισθούν οι δυνάμεις που εμπλέκονται ήδη» στις συγκρούσεις. Οι ενισχύσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω τους 20.000 αστυνομικούς που έχουν έρθει από ολόκληρη τη Γερμανία στο Αμβούργο με την ευκαιρία της συνόδου.

Στο μεταξύ, η αστυνομία αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό των συγκρούσεων που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, από τις οποίες τραυματίστηκαν 111 αστυνομικοί, σύμφωνα με το DPA, ενώ 29 άνθρωποι συνελήφθησαν και 15 τέθηκαν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τις αρχές, έως και 100.000 διαδηλωτές αναμένεται να βγουν στους δρόμους τις επόμενες ώρες και ημέρες στο περιθώριο της G20, προσπαθώντας  να εμποδίσουν τους ηγέτες να φτάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος. Οι σημερινές διαδηλώσεις και τα επεισόδια ξεκίνησαν και πάλι γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας). 

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε στο Twiiter ότι «πραγματοποιήθηκε μια επιχείρηση εναντίον βίαιων προσώπων» που πετούσαν βόμβες μολότοφ και πυρπολούσαν «περιπολικά» στη συνοικία Αλτόνα, κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Τέσσερα ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από το Αμβούργο από νωρίς το πρωί. Η αστυνομία της πόλης επεσήμανε ότι «ένα σύννεφο μαύρου καπνού» υψωνόταν από τα δυτικά, ενώ αυτοκίνητα «πυρπολήθηκαν» σε διάφορες συνοικίες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες που έδειχναν εκτός από αποτεφρωμένα αυτοκίνητα και ζημιές σε καταστήματα και ένα κτίριο δικαστηρίου.

Η αστυνομία διέλυσε τουλάχιστον μία διαδήλωση κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, ενώ κάποιοι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας μαύρη μπογιά εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το NTV.

Το συνδικάτο της γερμανικής αστυνομίας GdP καταδίκασε σήμερα το πρωί «τις μαζικές επιθέσεις βίαιων, ακραίων οργανώσεων», εκτιμώντας ότι «το αυτοαποκαλούμενο Black Βloc» εκμεταλλεύθηκε «ειρηνικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για να επιτεθεί σκοπίμως» στους αστυνομικούς..

Στο μεταξύ, χθές, δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συμπλοκές με διαδηλωτές, μετά τη σύντομη συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Τραμπ για μία ώρα χθες το απόγευμα, αλλά λίγο μετά τη συνάντηση ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και αντικαπιταλιστών διαδηλωτών κοντά στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Στις συμπλοκές οι εκατοντάδες κουκουλοφόροι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες ύδατος και σπρέι πιπεριού για να τερματίσει τη διαδήλωση.

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν αυτοκίνητα, έβαλαν φωτιά σε διάφορα αντικείμενα και πέταξαν μπουκάλια σε συμπλοκές που κράτησαν έως τα μεσάνυχτα.

Οι διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Τραμπ και τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες που ήρθαν στο Αμβούργο για τη διμερή σύσκεψη φωνάζοντας «Καλώς ήρθατε στην Κόλαση!».

Η αστυνομία είχε προβλέψει περίπου 100.000 διαδηλωτές στην πόλη-λιμάνι, περιμένοντας ότι περίπου 8.000 από αυτούς σκόπευαν να δημιουργήσουν βίαια επεισόδια. Τουλάχιστον 13.000 διαδηλωτές προστέθηκαν στην κύρια διαδήλωση χθες, μεταξύ των και περίπου 1.000 μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι αναρχικοί, είπε η αστυνομία.

Μετά τον Τραμπ, η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος επέκρινε τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα για την απόρριψη του σχεδίου του να βγάλει λόγο σε Τούρκους που ζουν στη Γερμανία εκτός πλαισίου της συνόδου κορυφής.

Η γερμανική αστυνομία αποφάσισε αργά το βράδυ της Παρασκευής να τερματίσει κινητοποίηση εναντίον της συνόδου της ομάδας των G20 μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν με διαδηλωτές. Οι αρχές άρχισαν να διαλύουν το συγκεντρωμένο πλήθος, που υπολογίζεται σε πάνω από 12.000 άτομα, χρησιμοποιώντας πίδακες νερού.

«Δόθηκε τέλος στη διαδήλωση», ανέφερε μέσω Twitter η αστυνομία, άνδρες της οποίας συγκρούστηκαν προηγουμένως με αρκετές εκατοντάδες κουκουλοφόρους που τους πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση.

(Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή