Ζώντας με τις ύαινες στην πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας

Ζώντας με τις ύαινες στην πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ύαινες περιφέρονται στους δρόμους της αρχαίας περιτειχισμένης πόλης Χάραρ της ανατολικής Αιθιοπίας, ενώ κάθε βράδυ αναζητούν υπολείμματα σάρκας για να μεταφέρουν στις σπηλιές τους, που βρίσκονται εκεί κοντά.

Ομως, οι κάτοικοι δε φοβούνται, αντιθέτως τις εμπιστεύονται.

Συγκεκριμένα, μια οικογένεια από την πόλη έχει επιλεγεί για να ταΐζει τα – κατά άλλους – άγρια ζώα. Ο Abbas Yusuf, γνωστός και ως «Άνθρωπος των Υαινών», έμαθε να «φροντίζει» τα τελευταία 13 χρόνια τις ύαινες από τον πατέρα του, Yusuf Mume Salleh, ο οποίος μάλιστα είχε αναλάβει το τάισμα των θηλαστικών για 45 χρόνια.

Η δουλειά τους αποτελεί τώρα πόλο έλξης για τους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τα αρχαία τεμένη, που είναι κρυμμένα μέσα στα παλιά πέτρινα τείχη. 

Ζώντας με τις ύαινες στην πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας-1

Ο 23χρονος Abbas Yusuf επί τω έργω. 

Με σκοπό να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να εμπιστευθούν τις ύαινες, ο Abbas τις ταΐζει κατευθείαν απ’ το στόμα του. «Οι ύαινες δεν έχουν επιτεθεί ποτέ στους ανθρώπους της πόλης, από τότε που ο πατέρας μου ξεκίνησε να τις ταΐζει», λέει ο Abbas Yusuf, ενώ τονίζει ότι μπορεί να γίνουν πιο επιθετικές μόνο να «αν πειράξεις τα μωρά τους». Παρότι οι ύαινες ζουν σε σπηλιές, μερικές από αυτές περιφέρονται στη πόλη και επιλέγουν να γεννήσουν τα μωρά τους στο κέντρο της. 

Ζώντας με τις ύαινες στην πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας-2

«Έχω μια ύαινα μωρό στο σπίτι μου και το κρατάω στο υπνοδωμάτιο μου. Δεν ανησυχώ ότι μπορεί να με δαγκώσει όταν κοιμάμαι», εξηγεί ο «Άνθρωπος των Υαινών» καθώς παίζει με το μωρό έξω από το σπίτι του. 

Ζώντας με τις ύαινες στην πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας-3

Μιλώντας για το κληροδότημα του πατέρα του αλλά και για όσα του έμαθε, ο Abbas επισημαίνει τη σημασία της παράδοσης. «Ο πατέρας μου είναι ευγνώμων που συνέχισα την καλή δουλειά που έκανε, την οποία θα κληροδοτήσω και στα παιδιά μου, όταν μεγαλώσω». 

Ζώντας με τις ύαινες στην πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας-4

Ως προνόμιο από τον Θεό χαρακτηρίζει ο 70χρονος Yusuf Mume Salleh το γεγονός ότι κατάφερε να είναι «καλός φίλος αυτών των παρεξηγημένων ζώων». 

Ζώντας με τις ύαινες στην πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας-5

Η σχέση των ανθρώπων με τις ύαινες δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο, καθώς από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της πόλης τους προσφέρουν κάθε χρόνο χυλό, αναμειγμένο με βούτυρο και κρέας κατσικιού στο βουνό Hakim, που βρίσκεται έξω απ’ την πόλη. Το εν λόγω μέρος θεωρείται ιερός τόπος, επειδή σε αυτό βρίσκονται θαμμένοι οι αρχαίοι μουσουλμάνοι ηγέτες. Αν οι ύαινες αρνηθούν το φαγητό, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η πόλη δε θα έχει καλή τύχη.

Ζώντας με τις ύαινες στην πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας-6

«Οι ύαινες είναι δώρο της φύσης για να καθαρίζουν την πόλη που λερώνουμε εμείς κατά τη διάρκεια της μέρας. Χωρίς αυτές, η πόλη θα ήταν πολύ πιο βρώμικη», είπε η 32χρονη πωλήτρια ψωμιού, Anisa Mohammed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή