Θέμα δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. στην Ιταλία

Θέμα δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. στην Ιταλία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Βουλευτής του ιταλικού Κινήματος των 5 Αστέρων επανέφερε στο προσκήνιο την υπόσχεση του κόμματος για δημοψήφισμα, με αφορμή τη θέση της Ιταλίας στην Ε.Ε. Σε αντίθεση με την πρόσφατη στάση άλλων μελών του κινήματος που έβαλαν νερό στο κρασί τους όσον αφορά το θέμα αυτό, ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα σε συνέντευξη του στην Ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano δήλωσε κατηγορηματικά ότι το κόμμα συνεχίζει να εκτιμά πως πρέπει να γίνει το δημοψήφισμα. Η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ε.Ε. λειτουργεί ως κεντρικός θεματικός άξονας για το κόμμα που ιδρύθηκε από τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο.

Η θέση του είναι πως η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει τη δημοσιονομική και νομισματική της εθνική κυριαρχία, δίνοντας παράλληλα φωνή στον ιταλικό λαό να εκφράσει τη δική του γνώμη. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Κίνημα των 5 Αστέρων αποτελεί σημαντική πρόκληση για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

Η ανομοιογενής όμως στάση μελών του κινήματος υποδηλοί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται καθώς προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στα αιτήματα των ψηφοφόρων και τις εκκλήσεις των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών και ξένων κεφαλαίων.

Οποιοδήποτε αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι νομικώς δεσμευτικό, καθώς το ιταλικό σύνταγμα καταργεί δημοψηφίσματα σε θέματα που άπτονται διεθνών συνθηκών.

Διαφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και άλλα μέλη της Ε.Ε. προκάλεσε και η χθεσινή ανακοίνωση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ πως ενδέχεται η κυβέρνηση να παράσχει προσωρινές βίζες που θα επιτρέψουν σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ιταλία την ελεύθερη μετακίνηση σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Η άφιξη 93.000 μεταναστών από την Αφρική και το Μπανγκλαντές το 2017 έχει δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις ειδικά στη νότια Ιταλία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή