Σαρωτικές οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις

Σαρωτικές οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Παράνομες από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου» χαρακτήρισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τις κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλει η Ουάσιγκτον σε ξένες ενεργειακές εταιρείες που συνεργάζονται με ρωσικές. Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου με συντριπτική πλειοψηφία 419-3 από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την εφαρμογή των κυρώσεων που πλήττουν την ευρωρωσική ενεργειακή συνεργασία.

Βρυξέλλες, Μόσχα και Τεχεράνη (οι κυρώσεις αφορούν και το Ιράν) δηλώνουν έτοιμες να αντιδράσουν άμεσα, χωρίς να διευκρινίζουν τι είδους αντίμετρα σχεδιάζουν να λάβουν. «Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά από πολιτική και διπλωματική σκοπιά» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ. «Αν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν υπόψη σε ικανοποιητικό βαθμό, θα ενεργήσουμε καταλλήλως εντός ημερών. “Πρώτα η Αμερική” δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης έρχονται τελευταία» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ είπε ότι οι κυρώσεις έχουν «μονομερείς συνέπειες για τα συμφέροντα της Ε.Ε. στην ενεργειακή ασφάλεια», χαρακτηρίζοντας τις συνέπειες αυτές «αθέλητες». Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για στοχευμένες ενέργειες, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις «εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής προς όφελος των ΗΠΑ». Αμερικανικές εταιρείες επενδύουν μεγάλα ποσά για την κατασκευή δικτύου αγωγών και εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου με στόχο να μετατραπούν οι ΗΠΑ σε εξαγωγική δύναμη, υποκαθιστώντας τη Ρωσία ως κύρια πηγή φυσικού αερίου για την Ε.Ε. Η φωνή των εταιρειών αυτών ακούστηκε πιο δυνατά στο Κογκρέσο απ’ ό,τι η φωνή των επίσης αμερικανικών εταιρειών που προσέβλεπαν σε κέρδη από τη δική τους ενεργειακή συνεργασία με ρωσικές εταιρείες.

Παράλληλα, ο νόμος περί κυρώσεων χρησιμοποείται ως πολιτικό όπλο των αντιπάλων του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι επηρεάζεται πολιτικά από τη Ρωσία. «Η ψήφιση της νομοθεσίας με διακομματική συναίνεση στέλνει ισχυρό σημάδι στον Λευκό Οίκο ότι το Κρεμλίνο πρέπει να λογοδοτήσει για την ανάμειξή του στις περυσινές εκλογές» δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τσακ Σούμερ. Μετά την αναμενόμενη έγκριση και από τη Γερουσία, ο νόμος θα φθάσει προς υπογραφή στο γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν καταγράφει τουλάχιστον οκτώ μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας, στα οποία ευρωπαϊκές εταιρείες διατρέχουν τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων. Μεταξύ αυτών είναι η συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 και η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, η αναβάθμιση του δικτύου αγωγών που τροφοδοτούν την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στη Φινλανδία, ο αγωγός Blue Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία και οι αγωγοί μέσω των οποίων δρομολογούνται εξαγωγές πετρελαίου από το Καζαχστάν στην Ε.Ε. μέσω Ρωσίας και Μαύρης Θάλασσας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή