ΚΟΣΜΟΣ

Εγκυρη η συμφωνία ακινήτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

02s11ptr

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Κρίσιμη δικαστική απόφαση εξέδωσε τη Δευτέρα δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την οποία οι μεσιτικές συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της ακροδεξιάς οργάνωσης Ισραηλινών εποίκων Ατερέτ Κοχανίμ είναι έγκυρες.

Ενοικιάσεις ακινήτων

Η Ατερέτ Κοχανίμ είχε υπογράψει το 2005 συμβόλαια ενοικίασης δύο ξενοδοχείων και ενός άλλου ακινήτου στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για χρονικό διάστημα 99 ετών. Η αποκάλυψη, το 2005, ότι ο έκπτωτος πλέον Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, σε συνεργασία με τον τότε υπεύθυνο οικονομικών θεμάτων του Πανάγιου Τάφου, Νικόλαο Παπαδήμο, σχεδίαζαν να ενοικιάσουν τα εν λόγω ακίνητα στην ισραηλινή οργάνωση, είχε προκαλέσει σάλο μεταξύ της παλαιστινιακής κοινότητας της πόλης.

Η ισραηλινή δικαιοσύνη, όμως, αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν το αδίκημα της διαφθοράς. Το Πατριαρχείο υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο τότε Πατριάρχης Ειρηναίος στήριξε την υπογραφή της συμφωνίας με την οργάνωση Ατερέτ Κοχανίμ, ελπίζοντας ότι αυτή θα ασκούσε πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση με στόχο την εκλογή του στον πατριαρχικό θρόνο. Η αναγνώριση του Ειρηναίου ως Πατριάρχη από την ισραηλινή κυβέρνηση έγινε εντέλει τον Ιανουάριο του 2004, δύο και πλέον χρόνια μετά την ενθρόνισή του στα Ιεροσόλυμα.