Καθυστερήσεις στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Καθυστερήσεις στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκατοντάδες πτήσεις απογειώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού συνοριοφυλάκων στα κέντρα ελέγχου σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης ευρωπαϊκών αερομεταφορέων.

Οι επιβάτες των αεροσκαφών περιμένουν με τις ώρες στα σημεία ελέγχου αεροδρομίων όπως είναι αυτά της Μαδρίτης, της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, της Λισσαβώνας, της Λυών, του Παρισιού, του Μιλάνου και των Βρυξελλών.

Ο οργανισμός που εκπροσωπεί αερομεταφορείς όπως είναι η easyJet, η British Airways και η Ryanair αποδίδει τις πολύωρες καθυστερήσεις στην έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα τη στιγμή που έχουν αυξηθεί και οι έλεγχοι ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Ο Τόμας Ρέιναρντ, διευθύνων σύμβουλος της A4E, τόνισε ότι τα κράτη -μέλη οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να παρεμποδιστούν τέτοιες πολύωρες καθυστερήσεις και να αναπτύξουν τον κατάλληλο αριθμό προσωπικού αλλά και τους απαραίτητους πόρους έτσι ώστε να γίνονται απρόσκοπτα οι απαραίτητοι έλεγχοι.

«Η A4E επισήμανε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πολύωρες καθυστερήσεις και τη διαταραχή στις πτήσεις στα εξωτερικά σύνορα, αλλά επιζητεί και την ταχεία ρύθμιση του προβλήματος εκ μέρους των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων και του επιβατικού κοινού. Ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής του έτους, οι ταξιδιώτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες ουρές και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στις πτήσεις τους.

Ακόμα και αναμονή που έφτανε στις τέσσερις ώρες παρατηρήθηκε κάποιες φορές σε αεροδρόμια όπως της Μαδρίτης, της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, της Λισσαβώνας, της Λυών, του Παρισιού, του Μιλάνου και των Βρυξελλών και είναι πολλές οι εικόνες που απεικονίζουν τους κατάκοπους επιβάτες να περιμένουν επί ώρες στα σημεία ελέγχων, με τις ουρές να εκτείνονται επί εκατοντάδες μέτρα. Σε κάποια αεροδρόμια οι καθυστερήσεις των πτήσεων αυξήθηκαν κατά 300% συγκριτικά με πέρυσι και τα κράτη-μέλη οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους γι’ αυτό».

Σήμερα, στα σημεία ελέγχου τα στοιχεία των επιβατών πρέπει να ελεγχθούν έναντι πολλών βάσεων δεδομένων όπως είναι το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν αλλά και η λίστα με τα κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα της Ιντερπόλ. Οι επιβάτες που ταλαιπωρούνται αναρτούν τα σχετικά σχόλια στο Twitter από όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή