Τίλερσον για Β. Κορέα: «Δεν είστε εχθρός»

Τίλερσον για Β. Κορέα: «Δεν είστε εχθρός»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, εν μέσω εντάσεων για το πρόγραμμα όπλων της Πιονγιάνγκ, η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσκοπεί σε αλλαγή καθεστώτος στη Βόρειο Κορέα.

«Δεν είστε εχθρός», είπε ο Ρεξ Τίλερσον, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε διάλογο.

«Δεν θέλουμε να σας ανατρέψουμε, δεν επιθυμούμε την κατάρρευση του καθεστώτος ούτε την γρήγορη επανένωση της χερσονήσου. Δεν ψάχνουμε δικαιολογία για να στείλουμε το στρατό μας βόρεια του 38ου παράλληλου», δήλωσε ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, η Βόρειος Κορέα εξακολουθεί να επεκτείνει το βαλλιστικό της πρόγραμμα και ισχυρίστηκε ότι ο τελευταίος της πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας έχουν εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την απειλή που καθιστά η Πιονγιάνγκ για τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει επικρίνει επανειλημμένως την Κίνα, η οποία συνορεύει με τη Β. Κορέα και αποτελεί τον πιο στενό οικονομικό της σύμμαχο, επειδή δεν έχει προσπαθήσει αρκετά για να σταματήσει το πρόγραμμα όπλων της Πιονγιάνγκ.

Ο ίδιος έχει εκφράσει στον Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ την πεποίθηση ότι αν συνεχιστεί το βαλλιστικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας,  δεν θα αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, από την άλλη πλευρά, διατήρησε μια πιο διπλωματική στάση, λέγοντας ότι «οι μόνοι που ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση είναι οι Βορειοκορεάτες».

Παρά τις συνεχείς δοκιμές, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να μικρογραφήσει μια πυρηνική εκρηκτική κεφαλή, να την τοποθετήσει στον πύραυλο και να βεβαιωθεί ότι είναι προστατευμένη μέχρι να φτάσει στο στόχο. Ωστόσο, η Πιονγιάνγκ προχωράει με τόσο γρήγορους ρυθμούς, ώστε να ξεπερνά τέτοια εμπόδια και να κατορθώσει να δημιουργήσει ένα πυρηνικό όπλο που θα χτυπήσει τις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα πέντε ή δέκα χρόν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή