Οξύνονται εκ νέου οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

Οξύνονται εκ νέου οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχροπολεμική ρητορική και απόπειρα αποσταθεροποίησης στη νότια Ευρώπη απέδωσε στην Ουάσιγκτον το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις προχθεσινές εκκλήσεις του αντιπροέδρου Μάικ Πενς από το Κόσοβο, όπου είπε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να στραφούν στη Δύση. «Είναι απογοητευτικό να παρατηρεί κανείς ότι η Ουάσιγκτον διολισθαίνει σε μία όλο και πιο πρωτόγονη ιδεολογία της ψυχροπολεμικής εποχής, εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, στο αμερικανικό Κογκρέσο επέρριψε χθες τις ευθύνες για την κρίση στις αμερικανορωσικές σχέσεις ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα αφότου υπέγραψε –εκφράζοντας τις διαφωνίες του– τις νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία βρίσκεται σε πρωτοφανές –και πολύ επικίνδυνο– κακό επίπεδο. Γι’ αυτό μπορείτε να ευχαριστήσετε το Κογκρέσο, τους ίδιους ανθρώπους δηλαδή, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν τον νέο νόμο υγειονομικής περίθαλψης», είπε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κογκρέσο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διαψεύδοντας τις ελπίδες του Τραμπ για βελτίωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Μόσχας. Αυστηρή κριτική άσκησε ο Τραμπ στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι ο νόμος υποσκάπτει τις προεδρικές εξουσίες.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τις κυρώσεις εις βάρος της «ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο» και «τέλος κάθε ελπίδας για βελτιωμένες σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ».

Η πρόθεση του Τραμπ να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχει συναντήσει, όμως, σοβαρά προσκόμματα, ιδιαίτερα μετά το πόρισμα αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Πούτιν αναμείχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ για την προεδρία το 2016.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον αρνήθηκε κάθε ευθύνη για την όξυνση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. «Τελικά, η ευθύνη για το φαινόμενο αυτό βαρύνει κυρίως τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, τις παραβιάσεις των συνθηκών αφοπλισμού και την ανάμειξή του στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα πολλών δυτικών χωρών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ασκήσουμε πίεση πάνω στον Πούτιν», είπε ο γερουσιαστής Κότον.

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Τραμπ εναντίον του Κογκρέσου, ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός στη Γερουσία, Ντικ Ντέρμπιν, είπε μιλώντας στο MSNBC: «Μπορώ να σας πω ότι διαπιστώσαμε σπάνια στιγμή δικομματικής συμφωνίας, όταν ήλθε η στιγμή να ψηφιστούν οι κυρώσεις. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να πούμε στη Βόρεια Κορέα, στη Ρωσία και στο Ιράν: Φτάνει πια!».

Ο κ. Ντέρμπιν εξήγησε ότι το νομοσχέδιο περιείχε σκοπίμως προβλέψεις, οι οποίες εγγυώνται ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα επέβαλε τις κυρώσεις και ότι η άρση τους θα ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση. «Εντάξαμε όρους στον νόμο, τους οποίους οι περισσότεροι πρόεδροι δεν έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν», είπε ο Ντέρμπιν.

Τις κυρώσεις καταδίκασαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά και εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Ουδείς πρέπει να αμφισβητεί ότι η Ρωσία θα προστατεύσει τα συμφέροντά της. Εκτιμούμε ότι η πολιτική επιβολής κυρώσεων είναι κοντόφθαλμη, παράνομη και αποτελεί δείγμα απελπισίας», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επιβεβαιώνει τις κακές σχέσεις το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον «με τη Ρωσία είναι σε ιστορικά και επικίνδυνα πολύ χαμηλό επίπεδο».

«Συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτή την άποψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα του Τραμπ στο Twitter.

«Ο κίνδυνος ίσως ελλοχεύει στο έλλειμμα επικοινωνίας και συνεργασίας σε αυτά τα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο μας χώρες και τους λαούς μας».

«Έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι αυτή η υποτιθέμενη ιστορία (για την φερόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές) είναι απολύτως παράλογη και αβάσιμη», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί αυτό το σαββατοκύριακο στις Φιλιππίνες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, με τον οποίο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία, για να συζητήσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή