Πλαστά και γνήσια «Macronleaks» σε δύο επεισόδια

Πλαστά και γνήσια «Macronleaks» σε δύο επεισόδια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μήνες μετά την αρχική δημοσίευση 150.000 μηνυμάτων email πέντε στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οργάνωση WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ δημιούργησε ειδική μηχανή αναζήτησης για την ευκολότερη έρευνά τους.

«Macronleaks», Επεισόδιο 1. Την Παρασκευή 5 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, χιλιάδες μηνύματα, προερχόμενα από ηλεκτρονική πειρατεία, προωθούνται στο Διαδίκτυο χάρη σε ακροδεξιά αμερικανική ιστοσελίδα.

Η οργάνωση WikiLeaks αξιοποιεί την ευκαιρία πολιτικής αποσταθεροποίησης και δημοσιεύει μήνυμα στο Twitter, παραπέμποντας σε σύνδεσμο προς τα επίμαχα έγγραφα. Η γαλλική άκρα Δεξιά δεν χάνει την ευκαιρία, διασπείροντας φήμες ομοφυλοφιλίας για τον υποψήφιο του «Εμπρός!» και μετέπειτα πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Μετά την εκλογή του Μακρόν, τα γαλλικά ΜΜΕ βουτούν στους μαιάνδρους των επικοινωνιών αυτών, που αποδεικνύονται ελάχιστα ενδιαφέρουσες.

Πρόκειται για μείγμα κοινότοπων εγγράφων, που αφορούν την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας. Σειρά πλαστών μηνυμάτων email, τα οποία συνέταξε η ίδια η ομάδα Μακρόν, σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει ενδεχόμενο χάκερ, καθώς και εκατοντάδες πλαστά έγγραφα, δημιουργίες κακόβουλων δραστών, που προσπάθησαν να εμπλέξουν τον Μακρόν σε υπόθεση κατοχής κρυφού τραπεζικού λογαριασμού στις Μπαχάμες.

Η δημοσιογραφική έρευνα, αν και δεν οδήγησε σε τρανταχτές αποκαλύψεις για την εκστρατεία Μακρόν, επέτρεψε τον εντοπισμό της πρωτότυπης χρήσης, που έκανε ο βουλευτής Αλέν Τουρέ της ταχυδρομικής υπηρεσίας της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Τουρέ φέρεται να αγόρασε μέσω Διαδικτύου την απαγορευμένη στη Γαλλία μεθαμφεταμίνη 3-MMC. Η απόδειξη αγοράς εμφανίζει τον βουλευτή να έχει αγοράσει 10 γραμμάρια της ουσίας, έναντι 182 ευρώ, πληρωτέα σε εικονικό νόμισμα bitcoin.

«Macronleaks», Επεισόδιο 2. Στις 31 Ιουλίου, η οργάνωση WikiLeaks ανακοινώνει τη δημοσιοποίηση του συνόλου των μηνυμάτων email, που υπεκλάπησαν από τα πέντε στελέχη του κόμματος «Εμπρός!» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή προέδρου.

Από τα 150.000 μηνύματα, μόνο τα 71.848 θεωρούνται «αξιόπιστα», ενώ η WikiLeaks αναφέρει ότι έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο 21.000 από αυτά.

«Υπό τον μανδύα της καινοτομίας, η WikiLeaks αναλαμβάνει για λογαριασμό της την επιχείρηση αποσταθεροποίησης, που εγκαινιάσθηκε τον περασμένο Μάιο. Καλούμε το κοινό σε επαγρύπνηση γύρω από την προέλευση των εγγράφων αυτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα «Η Δημοκρατία σε Κίνηση» του προέδρου Μακρόν.

Τις υποψίες για την προέλευση των μηνυμάτων ενισχύει το γεγονός ότι ανάμεσα στα γνήσια μηνύματα email μεταξύ στελεχών της εκστρατείας Μακρόν βρίσκονταν πολλές χιλιάδες εμφανώς πλαστά μηνύματα, πολλά από αυτά γραμμένα σε δυσανάγνωστο συνδυασμό λατινικών και κυριλλικών χαρακτήρων.

Από τη μεριά του, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να παραπέμψει την υπόθεση στην αρμόδια εισαγγελία. Το κόμμα «Εμπρός!» έχει ήδη καταθέσει αγωγή και μήνυση για ηλεκτρονική υποκλοπή δεδομένων, παραβίαση απορρήτου αλληλογραφίας και υποκλοπή στοιχείων ταυτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή