Σύσταση «Επιτροπής Αλήθειας» στη Βενεζουέλα

Σύσταση «Επιτροπής Αλήθειας» στη Βενεζουέλα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμφιλεγόμενη Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας θέσπισε μία «Επιτροπή Αλήθειας» με σκοπό, όπως ανέφερε η επικεφαλής του Σώματος αλλά και της νέας επιτροπής, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, να διερευνήσει πράξεις βίας με πολιτικά ή μισαλλόδοξα κίνητρα. Στο μεταξύ νέες κυρώσεις εις βάρος του Καράκας προανήγγειλε χθες η αμερικανική κυβέρνηση, συγκεκριμένα κατά οκτώ αξιωματούχων της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του αδερφού του άλλοτε κραταιού ηγέτη της χώρας, Ούγκο Τσάβες.

Η Συντακτική Συνέλευση έχει ως επίσημη αποστολή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ωστόσο, από τη στιγμή που συνεκλήθη το περασμένο Σάββατο έχει λάβει σειρά αποφάσεων για θέματα μη συνταγματικά. Μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου Σώματος ήταν η αποπομπή της επικεφαλής εισαγγελέως της χώρας, Λουίσα Ορτέγκα, που τους τελευταίους μήνες έχει εξελιχθεί σε σημαντική κριτική φωνή κατά της κυβέρνησης.

Η Συντακτική Συνέλευση συστάθηκε από από δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Ιουλίου. Το νέο Σώμα έχει διχάσει τη χώρα, με τους επικριτές του καθεστώτος να μιλούν για απόπειρα του προέδρου Μαδούρο να περιθωριοποιήσει το Κοινοβούλιο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, συμμετείχαν σε αυτό σχεδόν 8 εκατομμύρια άτομα. Ωστόσο η καταμέτρηση της ίδιας της εκλογικής αρχής, που διέρρευσε στο Reuters, έδειξε ότι η προσέλευση ήταν μόλις 3,7 εκατομμύρια άτομα – πολλοί εκ των οποίων είπαν ότι πήγαν να ψηφίσουν για να μη χάσουν τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό ή τα κουπόνια σίτισής τους. Η εταιρεία που υποστήριξε τεχνικά το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας ανακοίνωσε ότι είχε πειραχθεί. Περισσότερα από 120 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, που έχουν κλυδωνίσει τη χώρα από τις αρχές Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή