Δεκάδες νοσηλεύονται από μολυσμένη παπάγια στις ΗΠΑ

Δεκάδες νοσηλεύονται από μολυσμένη παπάγια στις ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν στις ΗΠΑ μετά την κατανάλωση του φρούτου παπάγια που είναι μολυσμένη με σαλμονέλα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται σε μία φάρμα στο Νότιο Μεξικό. Η σαλμονέλα σήμερα έχει οδηγήσει στα νοσοκομεία 109 ανθρώπους σε 16 πολιτείες. Η κατάσταση των 35 εξ αυτών είναι αρκετά σοβαρή και παραμένουν νοσηλευόμενοι, όπως τουλάχιστον αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Κέντρων Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ.

Η μολυσμένη παπάγια προέρχεται από τη φάρμα Κάρικα ντε Καμπέσε στην Καμπέσε του Μεξικού. Την περιοχή, αξίζει να σημειωθεί, πλήττει η τροπική καταιγίδα Φράνκλιν, η οποία μαστίζει τη χερσόνησο του Γιουκατάν.

Οι παπάγιες από τη συγκεκριμένη φάρμα βρέθηκαν θετικές σε πέντε διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου της σαλμονέλας, τα οποία συνήθως προκαλούν διάρροια, εμετούς, πόνο στο στομάχι και πυρετό. Τα νεαρά παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες, όπως εξάλλου και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρή λοίμωξη.

Τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη τριπλασιάστηκαν από την τελευταία αναφορά στις 21 Ιουλίου, ενώ τα κρούσματα στο Νιου Τζέρσεϊ διπλασιάστηκαν και φτάνουν πλέον στα 26. Η Βιρτζίνια κατέγραψε έντεκα κρούσματα, η Πενσιλβάνια επτά και το Μέριλαντ έξι. Το Κονέκτικατ και η Μινεσότα έχουν καταγράψει από τέσσερα κρούσματα, η Βόρεια Καρολίνα και η Οκλαχόμα από δύο κρούσματα, ενώ το Ντελαγουέρ, η Λουιζιάνα, το Μίσιγκαν και το Ουινσκόνσιν έχουν καταγράψει από ένα κρούσμα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων του Μεξικού, προκειμένου να γίνουν περισσότερες επιθεωρήσεις αλλά και να ληφθούν άλλου είδους δράσεις που θα βάλουν τέλος στο πρόβλημα.

Η φάρμα στην Καμπέσε του Μεξικού έχει μπει στην ειδική λίστα που επιτρέπει την αναστολή της εισαγωγής των προϊόντων της στις ΗΠΑ, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο τουλάχιστον μέχρι να αποφασιστεί ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα αποτρέψουν τη βακτηριακή μόλυνση των προϊόντων.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, παραμένει άγνωστο πως μολύνθηκαν οι παπάγιες με το επικίνδυνο βακτήριο. «Η έρευνα εξακολουθεί και θα αναρτηθούν περισσότερες πληροφορίες μόλις τις αποκτήσουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

Τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων επισημαίνουν ότι έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία, με βάση γενετικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν, τα οποία συνδέουν τις λοιμώξεις που εμφανίστηκαν τελευταία με τις παπάγιες της φάρμας.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακληθεί από την αγορά οι μάρκες παπάγιας Καριμπένα, Καβί και Βάλερι, αλλά, σύμφωνα με τα Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, συνιστάται στους καταναλωτές να μην τρώνε, στα εστιατόρια να μη σερβίρουν και στα καταστήματα να μην πωλούν παπάγιες από το Μεξικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή