Επέτειος με κριτική στο Ναγκασάκι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι τίμησε χθες τη συμπλήρωση 72 ετών από τον πυρηνικό βομβαρδισμό της από τις ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με τον δήμαρχο Τομιχίσα Τάουε να ζητάει η χώρα του να υπογράψει τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Στη διακήρυξή του για την ειρήνη που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τελετής στο Πάρκο της Ειρήνης προς τιμήν όσων χάθηκαν στις 9 Αυγούστου του 1945, ο Τάουε δήλωσε ότι η στάση της κυβέρνησης για τα πυρηνικά όπλα είναι «ακατανόητη».

«Η στάση της ιαπωνικής κυβέρνησης να μη συμμετάσχει καν στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων είναι ακατανόητη για εμάς που ζούμε στις πόλεις που υπέφεραν από τις πυρηνικές βόμβες», δήλωσε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι. Παράλληλα, κάλεσε την Ιαπωνία να συμμετάσχει στη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Ο Τάουε δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα πρέπει να «διαβεβαιώσει τον κόσμο για τη δέσμευσή της στον ειρηνιστικό χαρακτήρα του συντάγματος της Ιαπωνίας, που αποκηρύσσει απερίφραστα τον πόλεμο».

Τροποποίηση συντάγματος

Το σχόλιό του γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην πρώτη ιστορικά, μεταπολεμική τροποποίηση της ειρηνιστικής πρόβλεψης του συντάγματος, σε μια κίνηση που έχει αποδειχθεί πολιτικά και διεθνώς καθοριστική. Στις 11.02 π.μ. οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και προσευχήθηκαν για όσους έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πυρηνικής επίθεσης.

Οι ΗΠΑ έριξαν την πυρηνική βόμβα στο Ναγκασάκι τρεις ημέρες μετά την αντίστοιχη επίθεση στη Χιροσίμα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ως αποτέλεσμα της επίθεσης ανήλθε σε 150.000 στη Χιροσίμα και 75.000 στο Ναγκασάκι.

Oι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 72 ετών από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την πυρηνική απειλή στην κορεατική χερσόνησο, καθώς κλιμακώνονται οι απειλές ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT