ΚΟΣΜΟΣ

Κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία

kiniseis-tis-toyrkias-sti-syria-2204398

ΑΓΚΥΡΑ. Επικαλούμενη τον έλεγχο των συνόρων στο πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, στη μεθόριο με τη Συρία, από «τρομοκρατική οργάνωση», η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι περιορίζει τη διακίνηση αγαθών στην περιοχή. Κύριο μέλημα των Τούρκων είναι η εξουδετέρωση των Κούρδων της Συρίας (YPG) και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να αναληφθούν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες εναντίον τους, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, προοπτική-εφιάλτης για την Αγκυρα. Τον περασμένο μήνα, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια συμμαχία ανταρτών που αποτελείται κυρίως από μαχητές του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, του Μετώπου Νούσρα, πήρε τον έλεγχο της συνοριακής περιοχής και του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας Ιντλίμπ έπειτα από σφοδρές πολυήμερες μάχες με τον κύριο αντίπαλό της, την Αχραρ αλ-Σαμ.

«Εως ότου ο έλεγχος από αυτή την οργάνωση τερματιστεί, ή μέχρι τουλάχιστον να εξασθενίσει, θα υπάρξουν αυστηρός έλεγχος και επιβράδυνση της διέλευσης όλων των αγαθών εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια και τα τρόφιμα», δήλωσε εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας. «Δεν εισάγουμε τίποτε από τη Συρία, μόνον εξάγουμε. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε οποιοδήποτε θέμα με αυτή την έννοια», είπε και προσέθεσε πως το θέμα μπορεί να επιλυθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 35 ανθρώπων,περιλαμβανομένων εννέα δημοσιογράφων, τους οποίους υποπτεύονται ότι είχαν διασυνδέσεις με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Οι ύποπτοι, περιλαμβανομένου του διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Birgun, Μπουράκ Εκιτζί, κατηγορούνται «ως μέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το πρακτορείο «Ανατολή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους στις διευθύνσεις των υπόπτων. Οι ύποπτοι φέρεται να ήταν χρήστες του ByLock, μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων την οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, χρησιμοποιούσε το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τέλος, προς εκτόνωση βαίνει η κρίση στις σχέσεις Αγκυρας – Βερολίνου, καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι η αποστολή Γερμανών βουλευτών, συνοδεία ανώτατου νατοϊκού αξιωματούχου, θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση του Ικονίου στην Τουρκία στις 8 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο συμμαχικής αποστολής. Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού συζητιούνται ακόμη στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη σχετικά με την πρόσβαση των Γερμανών βουλευτών στις βάσεις της Τουρκίας είχε εξελιχθεί σε ευρύτερη αντιπαράθεση, που εξώθησε τις γερμανικές δυνάμεις σε μετεγκατάσταση από το Ιντσιρλίκ στην Ιορδανία. Χθες οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν ρωσικής καταγωγής ύποπτο για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος φέρεται ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει drone για να καταρρίψει αμερικανικό αεροσκάφος στο Ιντσιρλίκ.