ΚΟΣΜΟΣ

Σε κίνδυνο η ανθεκτικότητα Νετανιάχου

se-kindyno-i-anthektikotita-netaniachoy-2204469

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η κυριαρχία του, όμως, ίσως να πλησιάζει στο τέλος της.

«Πρώτη φορά, πολλοί εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου δεν θα είναι πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν αυτές», λέει ο αναλυτής του συντηρητικού Ινστιτούτου Σιωνιστικών Μελετών, Γιοάζ Χέντελ.

Παρότι ο Νετανιάχου αντιμετώπισε επιτυχώς πάμπολλα σκάνδαλα στη σταδιοδρομία του, ειδικοί πιστεύουν ότι η απόφαση του πρώην συνεργάτη του, Χάρι Χάροου, να καταθέσει εναντίον του πρωθυπουργού, ίσως αποδειχθεί μοιραία για τον πρωθυπουργό. Στην πρώτη υπόθεση εις βάρος του Νετανιάχου, οι εισαγγελείς ερευνούν εάν ο πρωθυπουργός εξασφάλισε ακριβά δώρα από εύπορους φίλους του.

Στη δεύτερη υπόθεση, ο Νετανιάχου φέρεται να μαγνητοφωνήθηκε σε συνομιλίες με τον εκδότη μεγάλης εφημερίδας του Ισραήλ, ζητώντας από αυτόν ευνοϊκή δημοσιογραφική κάλυψη και προσφέροντας σε αντάλλαγμα την περιστολή της κυκλοφορίας ανταγωνιστικής εφημερίδας.

Ο Νετανιάχου αρνείται επίμονα κάθε εμπλοκή, εξαπολύοντας συχνά επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης και των επικριτών του, τους οποίους κατηγορεί για απόπειρα ανατροπής του. Παρότι η θητεία Νετανιάχου χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα στο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους, στο εσωτερικό του Ισραήλ ο πρωθυπουργός θεωρείται υπεύθυνος για τη διατήρηση της σταθερότητας, την ώρα που οι γειτονικές χώρες του Ισραήλ βυθίζονται στην αναταραχή.

Η ανθεκτικότητα του Νετανιάχου οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία των αντιπάλων του να συνασπισθούν εναντίον του. Ο Ναφτάλι Μπένετ του κόμματος Ισραήλ το Σπίτι μας και ο επικεφαλής του εθνικιστικού Γιζραέλ Μπεϊτενού, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, δεν διαθέτουν ισχυρά κόμματα, ικανά να αμφισβητήσουν το Λικούντ. «Η κατάσταση θυμίζει εκείνη προ δύο ετών, όταν πολλοί παραπονούνταν ότι ο Νετανιάχου είχε ήδη παραμείνει πολύ χρόνο στην πρωθυπουργία και ότι η ώρα ήταν κατάλληλη για αλλαγή. Στην ίδια πρόταση, όμως, οι άνθρωποι αυτοί έλεγαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Το ίδιο φαινόμενο καταγράφεται και σήμερα», λέει η αναλύτρια Ντάλια Σάιντλιν.