Αρχαίες τελετές κανιβάλων στη Βρετανία

Αρχαίες τελετές κανιβάλων στη Βρετανία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από σημάδια ζιγκ ζαγκ που βρέθηκαν σε ανθρώπινα οστά στη Βρετανία υποδεικνύει ότι εκεί γίνονταν κανιβαλιστικές τελετές πριν από 15 χιλιάδες χρόνια. Οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι κανίβαλοι πρέπει να ζούσαν στη σπηλιά Γκάου στο Σόμερσετ, αλλά δεν είναι βέβαιοι αν η πρακτική κατανάλωσης ανθρώπινου κρέατος είχε συμβολική σημασία. Οπως αναφέρουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Plos One, οι εγκοπές που εντοπίστηκαν στο οστό του άνω άκρου είχαν γίνει επίτηδες. Επίσης, φαίνεται ότι τα ζιγκ ζαγκ που έχουν σχηματιστεί είναι παρόμοια με άλλα σχέδια που βρέθηκαν και προέρχονται από την ίδια περίοδο. Ωστόσο, αυτό που εκπλήσσει τους επιστήμονες είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί επέλεξαν να κάνουν τις χαραγματιές πάνω σε ανθρώπινο οστό και όλα αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο κανιβαλισμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χαραγματιές είχαν κάποιου είδους συμβολικό χαρακτήρα. Η σπηλιά Γκάου βρίσκεται στο φαράγγι Τσένταρ, ένα βαθύ γεωλογικό σχηματισμό στο νότιο άκρο του βουνών Μέντιπ.

Οι έρευνες των παλαιοντολόγων ξεκίνησαν σε εκείνον τον χώρο πριν από εκατό χρόνια και η περιοχή φημίζεται για την ανακάλυψη του «Ανθρώπου του Τσένταρ» το 1903, του πλήρους σκελετού ενός άνδρα που χρονολογείται πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια. Το 2011 οι ερευνητές παρουσίασαν τρία κρανία, που όπως είπαν χρησιμοποιούντο σαν δοχεία για να πίνουν. Τα κρανία είχαν διαμορφωθεί κατά τρόπο ώστε να μπορούν να κρατήσουν υγρό στο εσωτερικό τους.

To άνω άκρο, που μελέτησαν οι επιστήμονες, αποτελείται από δύο οστά, την κερκίδα και την ωλένη και σε αυτήν την περίπτωση μελέτησαν την κερκίδα. Οπως διαπιστώθηκε το οστό έφερνε πάνω του εγκοπές από φιλετάρισμα και μάσηση, αλλά τα ζιγκ ζαγκ δεν είχαν καμία σχέση με τις βλάβες που μπορούν να προκληθούν από αυτές τις πράξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή