Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στην Ισπανία

Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στην Ισπανία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Την Ελλάδα ενδέχεται να ξεπεράσει η Ισπανία ως θαλάσσια πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, καθώς ο αριθμός των αφίξεων είναι τριπλάσιος εκείνου του 2016, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι ταξίδεψαν από το Μαρόκο στην Ισπανία το 2017, με τον αριθμό αυτό να μην ξεπερνά τους 2.500 το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Την Τετάρτη, λουόμενοι σε παραλία του Κάδιθ στη νότια Ισπανία βρέθηκαν αντιμέτωποι με μαύρη φουσκωτή λέμβο, η οποία ξεφόρτωσε το ανθρώπινο φορτίο της, με τους επιβαίνοντες να σπεύδουν να φύγουν τρέχοντας. Ο Ζοζέ Μαραβέρ, επικεφαλής του κέντρου διάσωσης στη γειτονική πόλη Ταρίφα, είπε ότι οι αφίξεις τέτοιων λεμβών στην περιοχή αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

«Κάθε μέρα φθάνουν πλοιάρια με μετανάστες. Η κατάσταση γίνεται πολύ περίπλοκη», είπε ο κ. Μαραβέρ. Ολοένα και περισσότεροι Αφρικανοί μετανάστες και πρόσφυγες στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακο στο Μαρόκο. Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Θέουτα έχουν αυξηθεί κατά 230% τις τελευταίες εβδομάδες. Την Τετάρτη, οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων για μία εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό κύμα.

Τη Δευτέρα, περίπου 200 Αφρικανοί όρμησαν στον διπλό φράχτη που χωρίζει τον ισπανικό θύλακο από το μαροκινό έδαφος και εισέβαλαν στον θύλακο, έχοντας απωθήσει τους φρουρούς.

Την Πέμπτη, περίπου 700 Αφρικανοί μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλουν στη Θέουτα, προτού απωθηθούν όμως από την ισπανική φρουρά.

Κύρια πύλη εισόδου

Η Ιταλία παραμένει, όμως, η σημαντικότερη θαλάσσια πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, με ποσοστό 85% των αφίξεων από τις αρχές του 2017, με 96.400 άτομα. Η Ισπανία, όμως, πλησιάζει την Ιταλία.

«Είναι πολύ πιθανό η Ισπανία να ξεπεράσει φέτος την Ελλάδα σε αριθμό αφίξεων. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα πρόκειται για πολύ μεγάλη αλλαγή», λέει ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM). Κόμματα της ισπανικής αντιπολίτευσης και ο Τύπος της χώρας προειδοποιούν για τον κίνδυνο. «Η Ισπανία δεν μπορεί να μείνει μόνη ως ο φύλακας της Νότιας Ευρώπης. Η μεταναστευτική πίεση έχει εμφανώς μετατοπισθεί στη Δυτική Μεσόγειο. Η ανάληψη δράσης από τις Βρυξέλλες καθίσταται επιτακτική», ανέφερε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα El Pais. Οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς προσφύγων της Λιβύης και η νέα πολιτική της λιβυκής ακτοφυλακής να εμποδίζει τον απόπλου πλοίων προς την Ιταλία ίσως να ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού Αφρικανών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή