ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία Μακρόν-Ερντογάν για την κράτηση Γάλλου δημοσιογράφου

erdo144

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την «ανησυχία» του για την κράτηση στην Τουρκία του Γάλλου δημοσιογράφου Λου Μπιρό.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση του Λου Μπιρό, φοιτητή Δημοσιογραφίας που κρατείται στην Τουρκία και την επιθυμία του να μπορέσει να επιστρέψει στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ως προς αυτό το τελευταίο θέμα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν την επόμενη εβδομάδα».

Ο Λου Μπιρό, ο οποίος έχει συνεργασθεί με τα τηλεοπτικά δίκτυα TV5 και Arte και με την ιστοσελίδα Slate, συνελήφθη στο τέλος του Ιουλίου στα σύνορα ανάμεσα στο Ιράκ και την Τουρκία, αφού στην κατοχή της βρέθηκαν φωτογραφίες όπου εικονίζεται μαζί με σύρους κούρδους μαχητές των YPG.

Ο πατέρας του δημοσιογράφου κατήγγειλε στις 11 Αυγούστου την «εμμονική στάση» των τουρκικών αρχών και τη «γενικευμένη σιωπή» της γαλλικής πολιτικής τάξης.

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία. «Ο αρχηγός του Κράτους υπενθύμισε την επιθυμία του για τη συνέχιση του στενού διαλόγου με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αναζήτηση συνολικής πολιτικής λύσης για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)