Επαινοι Τραμπ για το πάγωμα των σχεδίων της Β. Κορέας

Επαινοι Τραμπ για το πάγωμα των σχεδίων της Β. Κορέας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ/ΤΟΚΙΟ. Μετά τις απειλές, οι έπαινοι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε χθες «πολύ σοφή» την απόφαση του Βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν να παγώσει τα σχέδια για εκτόξευση πυραύλου προς την αμερικανική νήσο Γκουάμ. Συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο εξέφρασε και η Γερμανία.

«Ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν πήρε μια πολύ σοφή και καλά τεκμηριωμένη απόφαση», έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter. «Η εναλλακτική θα ήταν καταστροφική και απαράδεκτη».

Με τη συνήθη φρασεολογία του βορειοκορεατικού καθεστώτος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα παρατηρήσει για λίγο ακόμη «την ανόητη και ηλίθια συμπεριφορά των Γιάνκηδων». Η δήλωση αυτή, ύστερα από σύσκεψη με τους στρατηγούς του, θεωρείται καρπός κινεζικών πιέσεων. Επειτα από μία εβδομάδα εκατέρωθεν φιλοπόλεμων δηλώσεων, η απόφαση του Κιμ να περιμένει επέτρεψε στον Αμερικανό πρόεδρο να εγκαταλείψει κι αυτός τις απειλές και να περάσει, προσωρινά, στις φιλοφρονήσεις.

«Από χθες, είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι. Νομίζω ότι πάνω απ’ όλα η κινεζική πίεση συνέβαλε στις δηλώσεις της Βόρειας Κορέας για την οριστική εγκατάλειψη των ιδεών περί εκτόξευσης πυραύλου κατά της Γκουάμ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζιγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε ότι στη διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση». «Η λύση πρέπει να βρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα θεωρώντας ότι τελεί υπό μόνιμη απειλή αμερικανικής εισβολής, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα δώσει συντριπτική απάντηση σε περίπτωση απειλής.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Τζότζεφ Ντάνφορντ, επισκέφθηκε χθες το Πεκίνο και ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να εντείνουν τις πιέσεις που ασκούν στο βορειοκορεατικό καθεστώς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή