Τρεις αρχαίοι τάφοι ηλικίας 2.000 ετών στην Αίγυπτο

Τρεις αρχαίοι τάφοι ηλικίας 2.000 ετών στην Αίγυπτο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες ότι οι αρχαιολόγοι του ανακάλυψαν τρεις τάφους που χρονολογούνται πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, στην περίοδο των Πτολεμαίων.

Η ανακάλυψη έγινε στην Κοιλάδα του Νείλου και ειδικότερα στην επαρχία της Μίνια, νοτίως του Καΐρου, σε μια περιοχή γνωστή ως Αλ Καμίν αλ Σαχράουι.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σαρκοφάγους και κομμάτια από πήλινα σκεύη τα οποία υποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν μεγάλη νεκρόπολη κατά τα χρόνια ανάμεσα στην 27η δυναστεία και την Ελληνορωμαϊκή περίοδο. Ενας από τους τάφους διαθέτει ταφικό διάδρομο κατασκευασμένο μέσα στον βράχο που οδηγεί σε θάλαμο όπου βρέθηκαν τέσσερις σαρκοφάγοι και ανθρωπόμορφα σκεπάσματα.

Ενας άλλος τάφος διαθέτει δύο νεκρικές αίθουσες με έξι τάφους, μεταξύ των οποίων και αυτός ενός μικρού παιδιού. Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται στον τρίτο τάφο.

Oπως αποκαλύφθηκε από τις ανασκαφές, οι τέσσερις σαρκοφάγοι είχαν χαραγμένα πάνω τους ανθρώπινα πρόσωπα. «Οι τάφοι αυτοί αποτελούσαν μέρος του νεκροταφείου μιας μεγάλης πόλης και δεν αποτελούν το απομεινάρι κάποιας φρουράς», επισημαίνει ο βασικός ερευνητής Αλί αλ Μπάκρι, επικαλούμενος τα οστά και τα υπόλοιπα στοιχεία που υποδεικνύουν την παρουσία ανδρών, γυναικών και παιδιών διαφορετικών ηλικιών. «Πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίσθηκε ο τάφος ενός μικρού παιδιού στη συγκεκριμένη ταφική τοποθεσία», τόνισε ο δρ Μπάκρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή γίνονται ανασκαφές από το 2015. Εχουν ανακαλυφθεί πολύ σημαντικά πράγματα, όπως πληθώρα ταφικών μνημείων αλλά και κατακόμβες.

Ο επικεφαλής του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων δρ Αϊμάν Ασμάουι τόνισε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις είναι πολύ σημαντικές και επεσήμανε ότι το έργο των αρχαιολόγων στην περιοχή πρόκειται να συνεχιστεί.

Την ίδια στιγμή, από την Αίγυπτο έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της αρχής σιδηροδρόμων της Αιγύπτου Μεντάτ Σούσα υπέβαλε την παραίτησή του μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι, είπε χθες σε δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Χίσαμ Αραφάτ.

Νωρίτερα, εισαγγελέας διέταξε να τεθούν υπό κράτηση οι μηχανοδηγοί των δύο τρένων και οι βοηθοί τους για διάστημα 15 ημερών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Τουλάχιστον 133 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στην Αλεξάνδρεια την Παρασκευή. Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Το MENA μετέδωσε επιπλέον ότι οι Αρχές συνέλεξαν δείγματα αίματος και ούρων από τον έναν μηχανοδηγό προκειμένου να τα υποβάλουν σε εξετάσεις για πιθανή χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή