Πολύνεκρη επίθεση στη Βαρκελώνη

Πολύνεκρη επίθεση στη Βαρκελώνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Φονική διαδρομή 500 μέτρων στην τουριστική καρδιά της Βαρκελώνης, στον γεμάτο ζωή πεζόδρομο Ράμπλα, ακολούθησε το λευκό βαν που έσπειρε τον τρόμο χθες, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίσθηκαν, ενώ στην κολοσσιαία αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε, ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός και δύο συνελήφθησαν.

Το λευκό φορτηγάκι εισήλθε με μεγάλη ταχύτητα στον πεζόδρομο, στο ύψος της Πλάθα ντε Καταλούνια, και κινήθηκε με ελιγμούς «ζιγκ ζαγκ» ώς το ύψος της παραδοσιακής αγοράς Μποκερία, παρασύροντας δεκάδες ανθρώπους και υποχρεώνοντας χιλιάδες άλλους να τρέξουν για να σωθούν. Ενοπλοι αστυνομικοί που περιπολούν διαρκώς στη Ράμπλα δεν κατόρθωσαν, σε πρώτη φάση, να συλλάβουν τον οδηγό, ο οποίος απομακρύνθηκε με τα πόδια.

Εν συνεχεία, ωστόσο, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο αποκλεισμού του κέντρου, με την πρωτοφανή, πλήρη εκκένωση της τουριστικής καρδιάς της Βαρκελώνης και την άμεση διακοπή λειτουργίας των μέσων μεταφοράς.

Στις 19.24, λευκό όχημα τύπου Ford Focus προσπάθησε να διαφύγει από την αποκλεισμένη ζώνη παρασύροντας τους αστυνομικούς σε ένα από τα μπλόκα, αλλά σταμάτησε, μέσα σε βροχή από αστυνομικές σφαίρες, τρία χιλιόμετρα μετά, στο Σαντ Ζουστ Ντέσβερν. Εκεί έπεσε νεκρός ένας από τους υπόπτους για εμπλοκή στην τρομοκρατική επίθεση, το όνομα του οποίου δεν είχε ανακοινωθεί έως χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με αναφορά στην ιστοσελίδα ΑΜΑΚ, την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το ISIS.

«Είναι δολοφόνοι, απλά εγκληματίες, που δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Ολη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η Ράμπλα θα συνεχίσει να ανήκει σε όλους», ανακοίνωσε ο βασιλιάς Φίλιππος, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που βρισκόταν σε διακοπές στη Γαλικία, έσπευσε στην πόλη, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Ενάμιση μήνα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλωνίας, ο Ραχόι μετέφερε μήνυμα ενότητας.

«Ο τρόμος δεν θα μας εμποδίσει να είμαστε αυτοί που είμαστε: μια πόλη ανοικτή στον κόσμο, γενναία και αλληλέγγυα», δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους κατοίκους της πόλης να φανούν «σκληροί και δυνατοί».

Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνεται και Ελληνίδα που βρισκόταν στην πόλη με την οικογένειά της, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Εως αργά χθες το βράδυ, οι ισπανικές αρχές βρίσκονταν σε επικοινωνία με ξένες πρεσβείες και προξενεία προκειμένου να ενημερώσουν τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ το πλήθος των αιμοδοτών που κατέκλυσε τα νοσοκομεία της πόλης ήταν τόσο μεγάλο, ώστε να υποχρεωθούν οι υγειονομικές αρχές να ανακοινώσουν ότι δεν μπορούν να υποδεχθούν άλλους. Παράλληλα, ταξί και ξενοδοχεία προσέφεραν δωρεάν μεταφορές και διαμονή σε τουρίστες και κατοίκους του κέντρου που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν χθες στην αποκλεισμένη ζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή