«Σύννεφα» στις σχέσεις Σερβίας-ΠΓΔΜ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σερβία απέσυρε χθες το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας της από τα Σκόπια για «επείγουσες διαβουλεύσεις», ενώ ο Σέρβος πρωθυπουργός Βούτσιτς έκανε λόγο για «επιθετικές ενέργειες εναντίον σερβικών θεσμών», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το Βελιγράδι έχει πληροφορίες ότι στην επόμενη σύνοδο της UNESCO, η ΠΓΔΜ θα προτείνει ως πλήρες μέλος του οργανισμού το Κόσοβο. «Αυτήν τη στιγμή, λέγονται πολλά. Πιστεύω ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν εντός των προσεχών 10 ημερών», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τεκμηριώνοντας την απόσυρση του προσωπικού της πρεσβείας επί τη βάσει «πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών».

Το Κόσοβο δεν είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ, καθώς η Ρωσία και η Κίνα στηρίζουν το status quo, σύμφωνα με τo οποίο το Κόσοβο παραμένει σερβική επαρχία. Η συμμετοχή στην UNESCO, τον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, θα αποτελούσε ένα βήμα προς την πλήρη αναγνώριση του Κοσόβου.

«Οδηγός» τα μέλη της Ε.Ε.

Υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO προτίθενται να ψηφίσουν 23 από τα 27 μέλη της Ε.Ε. «Στην ψηφοφορία, θα λάβουμε υπ’ όψιν τη θέση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.», ανέφερε χθες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, έχει ταχθεί υπέρ της ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρούσε η κυβέρνηση Γκρούεφσκι με τη Σερβία και τη Ρωσία. Προχθές, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι «οι εχθροί της Ρωσίας και της ΠΓΔΜ προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις» και προειδοποίησε τα Σκόπια ότι ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ θα θέσει σε κίνδυνο «την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.

Παράλληλα, στις αρχές Αυγούστου, η σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νοβόστι» υποστήριξε ότι ένοπλες αλβανικές ομάδες σχεδιάζουν προβοκάτσια στα σύνορα Σερβίας-ΠΓΔΜ, προκειμένου να πυροδοτήσουν σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Σερβία έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ τα Σκόπια έχουν δυσαρεστήσει το Βελιγράδι, αναγνωρίζοντας το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος από το 2008.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT