Μέρκελ εναντίον Σρέντερ για τη Rosneft

Μέρκελ εναντίον Σρέντερ για τη Rosneft

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κριτική προς τον προκάτοχό της, πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, άσκησε η Αγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι σωστό» να αναλαμβάνει αξιώματα στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft. Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, η Αγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε το εκλογικό σώμα ότι μετά την απόσυρσή της από την πολιτική δεν θα εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Οι θέσεις επικερδούς απασχόλησης για πρώην πολιτικούς είναι αμφιλεγόμενες, επειδή η προοπτική μελλοντικής επαγγελματικής αποκατάστασης ενδέχεται να επηρεάζει τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουν ενόσω υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, ωστόσο, θεωρεί ότι οι στενές ενεργειακές σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, ως εκ τούτου δεν θεωρεί αμφιλεγόμενη ούτε την τοποθέτησή του στη διεύθυνση του συμβουλίου μετόχων του αγωγού Nordstream, το 2005, ούτε την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων ως μέλος του Δ.Σ. της Rosneft.

Το ζήτημα έχει προξενήσει τριγμούς και στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς στη Rosneft επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ε.Ε. μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, από το 2014, η Ε.Ε. δεν επιτρέπει τη μεταβίβαση εξειδικευμένης τεχνολογίας για την εξόρυξη πετρελαίου και τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων από ευρωπαϊκές εταιρείες και τράπεζες στη ρωσική εταιρεία.

Στην ίδια συνέντευξη, που δόθηκε ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε να συμμερίζεται την οργή της κοινής γνώμης απέναντι στους διευθυντές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι ο κλάδος έκανε «μεγάλα λάθη» και δήλωσε «πολύ οργισμένη» για τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων ρύπων. «Με την αυτοκινητοβιομηχανία θα τα πούμε στο δικαστήριο», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή