Σύλληψη «ενοχλητικού» σκηνοθέτη στη Ρωσία

Σύλληψη «ενοχλητικού» σκηνοθέτη στη Ρωσία

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Πλήγμα στην καλλιτεχνική σκηνή της Ρωσίας αποτελεί η σύλληψη, χθες, ενός από τους διασημότερους σκηνοθέτες της χώρας, τον οποίο οι Αρχές θεωρούν ύποπτο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ είναι γνωστός για τις τολμηρές παραγωγές, που διακωμωδούν τον αυξανόμενο συντηρητισμό της ρωσικής κοινωνίας, την έλλειψη ελευθεριών και την επιρροή της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ανακριτικής επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει υποθέσεις σοβαρών αδικημάτων, ο Σερεμπρένικοφ καταχράστηκε 1,1 εκατ. δολάρια από κονδύλι που προοριζόταν για παραγωγή στο θέατρο «Γκόγκολ».

Δηλώνει αθώος

Ο Σερεμπρένικοφ δηλώνει ότι είναι αθώος, ενώ οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι οι έρευνες αποτελούν την «απάντηση» συντηρητικών κύκλων του Κρεμλίνου στον τρόπο με τον οποίο σατιρίζει Ρώσους επισήμους.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Σερεμπρένικοφ είχε σκηνοθετήσει την παράσταση «Νουρέγιεφ», από τα μπαλέτα Μπολσόι, η οποία ακυρώθηκε τρεις ημέρες πριν από την πρεμιέρα. Η παράσταση παρουσίαζε με ειλικρίνεια το γεγονός ότι ο διάσημος χορευτής ήταν ομοφυλόφιλος, στοιχείο που πιθανώς σόκαρε τη νέα, άτυπη λογοκρισία.

Οι παραγωγές του Σερεμπρένικοφ, είτε επρόκειτο για θέατρο είτε για όπερα είτε για κινηματογράφο, περιλαμβάνονται εδώ και χρόνια στα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα της Ρωσίας. «Η σύλληψή του δεν είχε νόημα», είπε ο συνάδελφός του σκηνοθέτης Πάβελ Λουνγκνίν. «Δεν είναι επικίνδυνος εγκληματίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή