ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο χάκερ μπήκαν τα κινητά…

23s11kinita

Οι χάκερ ανακάλυψαν ότι ένα από τα κεντρικότερα σημεία διαδικτυακής ασφάλειας, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου, μπορεί να υποκλαπεί με εξαιρετική ευκολία. Απλά, το μόνο που κάνουν οι χάκερ είναι να καλούν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και να τους ζητούν να μεταφέρουν τον έλεγχο του τηλεφωνικού αριθμού του θύματος σε μία συσκευή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Από τη στιγμή που θα λάβουν τον έλεγχο του αριθμού μπορούν να βάλουν καινούργιους κωδικούς πρόσβασης σε κάθε λογαριασμό που χρησιμοποιεί τον τηλεφωνικό αριθμό ως κωδικό ασφαλείας, όπως συμβαίνει στις υπηρεσίες Google, Twitter και Facebook.

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα τέτοιων επιθέσεων ανάμεσα στους οποίους και ένας ακτιβιστής του κινήματος Black Lives Matter και ο τεχνικός της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τέτοιου είδους επιθέσεις διαρκώς αυξάνονται. Τον Ιανουάριο του 2013 είχαν καταγγελθεί 1.038 επιθέσεις, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 καταγγέλθηκαν 2.658 επιθέσεις.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι χάκερ στοχεύουν στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των θυμάτων τους. Τα περισσότερα θύματα δεν επιθυμούν να καταγγείλουν τις περιπτώσεις κλοπής από φόβο μήπως προκαλέσουν τους αντιπάλους τους. Ωστόσο, σε συνεντεύξεις, εκατοντάδες μέλη κοινοτήτων ηλεκτρονικών νομισμάτων παραδέχονται ότι έχουν πέσει θύματα τους τελευταίους μήνες.

«Ολοι όσους ξέρω στον χώρο των κρυπτονομισμάτων έχουν πέσει θύματα κλοπής του αριθμού του τηλεφώνου τους», λέει ο Τζόνι Ουίκς, επιχειρηματίας bitcoin.

Ο Ουίκς έχασε τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια από το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι πέρυσι, παρότι είχε ζητήσει περισσότερες εγγυήσεις ασφάλειας από τον τηλεφωνικό του πάροχο.

Οι δράστες αυτών των επιθέσεων φαίνεται να στοχεύουν εναντίον οποιουδήποτε μιλάει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατοχή ηλεκτρονικών νομισμάτων, όπως εξάλλου και οποιουδήποτε επενδύει σε τέτοια νομίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα δεν μπορούν να αντιστραφούν.

Οι λογαριασμοί στις τράπεζες μοιάζουν να είναι πιο ασφαλείς, καθώς αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να αντιστρέψουν κάποια κακόβουλη συναλλαγή αν το αντιληφθούν νωρίτερα. Ωστόσο, πέραν όλων των άλλων, αυτές οι επιθέσεις δείχνουν ένα ευάλωτο σημείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον οποιουδήποτε (πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών) έχει ευαίσθητα στοιχεία όπως πολύτιμες ηλεκτρονικές επιστολές και άλλα ψηφιακά αρχεία.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι χάκερ απείλησαν να δώσουν στη δημοσιότητα γυμνές φωτογραφίες του θύματός τους ή να αποκαλύψουν τα σεξουαλικά φετίχ κάποιου άλλου. Οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκφράζουν φόβους ότι οι επιθέσεις αυτές θα γίνουν ακόμα πιο διαδεδομένες εάν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν κάνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες ασφάλειάς τους.