ΚΟΣΜΟΣ

Ο ανακληθείς πρέσβης του Κατάρ επιστρέφει στη Τεχεράνη μετά από δύο χρόνια

24s10tehr

Ο πρέσβης του Κατάρ επιστρέφει στη Τεχεράνη, 20 και πλέον μήνες αφότου είχε ανακληθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την λεηλασία των επίσημων αποστολών της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν από διαδηλωτές που είχαν εξοργιστεί με την εκτέλεση ενός σιίτη μουσουλμάνου κληρικού για διασυνδέσεις τρομοκρατίας.

Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, στα αραβικά, και πρόσθεσε ότι η Ντόχα επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων με την ισλαμική λαϊκή δημοκρατία σε όλους τους τομείς.

Το Κατάρ έλαβε την απόφαση ενώ συνεχίζεται η φιλονικία μεταξύ της Ντόχα και άλλων μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), τα οποία μαζί με την Αίγυπτο κατηγορούν το Κατάρ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες.

Το Κατάρ είχε ανακαλέσει τον πρέσβη του από την Τεχεράνη τον Ιανουάριο 2016 όταν η Σαουδική Αραβία διέκοψε σχέσεις με το Ιράν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελλιπή προστασία της πρεσβείας της στην Τεχεράνη και ενός προξενείου της στο Μασάχντ όταν λεηλατήθηκαν από διαδηλωτές.

Δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία ανάληψης εκ νέου των καθηκόντων του καταριανού πρέσβη.

Το Ιράν έχει επιτρέψει στην κρατική αεροπορική εταιρεία του Κατάρ τη χρήση του εναέριου χώρου του, και έχει αποστείλει πρόσφατα αποστολές τροφίμων στην Ντόχα, καθώς οι τέσσερις χώρες που διέκοψαν σχέσεις με το Κατάρ ανέστειλαν και τις εμπορικές και συγκοινωνιακές σχέσεις με την Ντόχα τον Ιούνιο.

(Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS)