Δύσκολη αποστολή Μακρόν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού δρομολόγησε την επανεκκίνηση του γαλλογερμανικού κινητήρα, από κοινού με την Αγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν στρέφεται προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τη στιγμή που η Ε.Ε. δοκιμάζεται από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Brexit, ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί μια «εκστρατεία γοητείας» με τριήμερη περιοδεία που έχει ως βασικό στόχο την εξασφάλιση συμμαχιών υπέρ των γαλλικών θέσεων για τη μεταρρύθμιση της Ενωσης.

Η περιοδεία Μακρόν ξεκίνησε χθες από την Αυστρία, όπου ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βιέννη, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί επίσης με τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προτού υποδεχθεί στο Παρίσι τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας – ένα βαρύ πρόγραμμα, που υπογραμμίζει εμφατικά την προσπάθειά του να επαναβεβαιώσει τον ηγετικό ρόλο της χώρας του.

Στο κέντρο των διαβουλεύσεών του με ηγέτες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα βρεθεί το ακανθώδες θέμα των λεγόμενων «αποσπασμένων εργαζομένων». Πρόκειται για εργαζομένους που προέρχονται κυρίως από χώρες πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και οι οποίοι στέλνονται από τις εταιρείες τους για να εργασθούν, σε προσωρινή βάση, σε πλουσιότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, χωρίς να απολαμβάνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εκεί συναδέλφων τους.

Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Κερν, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το σημερινό καθεστώς προδοσία των θεμελιωδών αρχών της Ε.Ε. και ζήτησε πιο αυστηρούς όρους για τους αποσπασμένους εργαζομένους έτσι ώστε να περιοριστεί το «κοινωνικό ντάμπινγκ». Πέραν του συγκεκριμένου προβλήματος, στις συζητήσεις του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες θα τεθούν επί τάπητος οι γαλλικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και την αμυντική ενοποίηση.

Στο εσωτερικό της Γαλλίας, ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ άσκησε για πρώτη φορά, αφότου εγκατέλειψε το Μέγαρο των Ηλυσίων, δημόσια κριτική στον διάδοχό του αναφορικά με το σχέδιο Μακρόν για τη μεταρρύθμιση στο εργασιακό, υποστηρίζοντας ότι θα υποχρεώσει τους εργαζομένους σε «μη αναγκαίες θυσίες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT