Σουλτς κατά αμερικανικών πυρηνικών

Σουλτς κατά αμερικανικών πυρηνικών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από το έδαφος της Γερμανίας υποσχέθηκε χθες ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς, δεσμευόμενος παράλληλα να αντισταθεί στις αμερικανικές πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

«Ο Τραμπ θέλει πυρηνικό εξοπλισμό, εμείς διαφωνούμε», είπε ο Σουλτς σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Τριρ. «Ως καγκελάριος, θα φροντίσω να αποσυρθούν από τη χώρα μας τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται εδώ». Περίπου 20 αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές εκτιμάται ότι βρίσκονται στη βάση Μπίχελ, στα δυτικά της χώρας, χωρίς ωστόσο η εκτίμηση αυτή να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται επισήμως.

Ο Σουλτς προσέθεσε ότι αν εκλεγεί, θα κατευθύνει τα επιπλέον κονδύλια από το υπουργείο Αμυνας σε άλλα υπουργεία. «Το τι θα κάνουμε με τα χρήματά μας είναι το κεντρικό ερώτημα των εκλογών», σημείωσε. «Ο Τραμπ ζητάει να αφιερώνουμε 2% του ΑΕΠ μας, δηλαδή επιπλέον 30 δισ. ευρώ, σε αμυντικές δαπάνες και η Μέρκελ συμφώνησε χωρίς να ρωτήσει τους Γερμανούς πολίτες». Φέτος ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας είναι 37 δισ. ευρώ (1,26% του ΑΕΠ), ενώ αν πρόκειται να φθάσει το 2% του ΑΕΠ πρέπει να ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ το 2024.

Οι Xριστιανοδημοκράτες απάντησαν προτρέποντας τους ψηφοφόρους να εμπιστευθούν για τα περίπλοκα αυτά ζητήματα τους ειδικούς. «Η πολιτική ασφαλείας είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα και δεν προσφέρεται για προεκλογικές κορώνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών Γίργκεν Χαρντ. «Ο υποψήφιος του SPD θα ήταν καλύτερα να μην αμφισβητεί τη θέση της Γερμανίας στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας χάριν εντυπωσιασμού».

Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους παραμένει αναποφάσιστος. Παρ’ όλα αυτά, το σύνολο των γκάλοπ δείχνουν ασφαλές προβάδισμα για τους Χριστιανοδημοκράτες, με μοναδικό ανοικτό ερώτημα ποιοι θα είναι οι εταίροι του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Υπογραμμίζοντας τη διαφωνία τους στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, οι Σοσιαλδημοκράτες πασχίζουν να διαφοροποιηθούν από το κόμμα της καγκελαρίου, με το οποίο συγκυβερνούν από το 2013.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή