Υποψίες στο Βέλγιο είχε κινήσει ο Ες Σάτι

Υποψίες στο Βέλγιο είχε κινήσει ο Ες Σάτι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Στις αρχές του 2016, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έφθασε στον προσωπικό λογαριασμό Καταλανού αστυνομικού, από Βέλγο συνάδελφό του. «Οσο περισσότερες πληροφορίες μπορείς να μου στείλεις για το άτομο αυτό τόσο το καλύτερο», ανέφερε το μήνυμα, που ζητούσε, ανεπισήμως, στοιχεία για τον Αμπντελμπακί Ες Σάτι, τον θεωρούμενο «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς. Η διαχείριση του ερωτήματος αυτού βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο όσων προσπαθούν να επιμερίσουν ευθύνες για την αποτυχία των διωκτικών αρχών να εντοπίσουν εγκαίρως το δίκτυο που έστησε ο ιμάμης Ες Σάτι στην καταλανική πόλη Ριπόλ.

«Μετά τη λήψη αυτού του μηνύματος, ο Καταλανός αστυνομικός (mosso) έψαξε στη βάση δεδομένων της καταλανικής αστυνομίας στην οποία δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για τον ιμάμη και απάντησε ότι δεν ήταν γνωστός στις Αρχές», έγραψε η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη το κείμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που διέρρευσε στο πρακτορείο Efe. Ομως, το 2007, η ισπανική αστυνομία είχε διενεργήσει έρευνες για δίκτυο τζιχαντιστών, στη διάρκεια των οποίων είχε εμφανιστεί το όνομα του Ες Σάτι. «Είναι προφανές ότι αν κάποιος μας είχε ενημερώσει, θα είχαμε λειτουργήσει διαφορετικά», υποστήριξε χθες ο υπεύθυνος εσωτερικών υποθέσεων της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλωνίας, Ζοακίμ Φορν.

Εν τω μεταξύ, χθες, το δικαστήριο της Μαδρίτης άφησε ελεύθερο τον δεύτερο από τους τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση, τον ιδιοκτήτη του Ιντερνετ καφέ ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα ώστε να εκδώσει ένας από τους υπόπτους εισιτήρια για ταξίδι στο Μαρόκο. Παραμένουν στη φυλακή ο Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος νοίκιασε τα βανάκια που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, και ο Μοχάμεντ Χουλί, που τραυματίσθηκε κατά την παρασκευή των εκρηκτικών και δηλώνει μετανοημένος για τον ρόλο του στον τζιχαντιστικό πυρήνα, o οποίος αφαίρεσε τις ζωές 15 ανθρώπων στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή