Εμπλοκή του Τύπου αποκαλύπτει η δίκη της Samsung

Εμπλοκή του Τύπου αποκαλύπτει η δίκη της Samsung

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H λεγόμενη «δίκη του αιώνα», που είδε τον «διάδοχο» της Samsung, τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Λι Τζάι Γιονγκ, να κατηγορείται ότι δωροδόκησε την πρώην πρόεδρο Παρκ Γκέουν Χίε, έριξε άπλετο φως και στην πλήρη έκταση της διαχείρισης των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τον τεχνολογικό γίγαντα.

Η εταιρεία περιμένει την απόφαση της Παρασκευής για διάφορα στελέχη της όσον αφορά την εμπλοκή τους στο πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο συγκλόνισε τη Νότια Κορέα. Ο Λι μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών, αν τελικά βρεθεί ότι όντως δωροδόκησε την Παρκ στην προσπάθειά του να περάσει μία άκρως αμφισβητούμενη συγχώνευση το 2015. Μηνύματα τα οποία διέρρευσαν από ένα από τα στελέχη της εταιρείας που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου υποδεικνύουν ότι κάποια μέλη του Τύπου ήταν έτοιμα να συνεργαστούν με τη Samsung.

Τα μηνύματα που απεστάλησαν τον Αύγουστο του 2016 στον Γιαν Τσουν Τζι, τον επικεφαλής του λόμπι της εταιρείας, δημοσιεύθηκαν από κάποια έντυπα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό αιτημάτων για χάρες που έκαναν τα μέλη του Τύπου και στελέχη εκδοτικών επιχειρήσεων όταν αυτός ήταν αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου στρατηγικής της εταιρείας. Τα μηνύματα δημιουργούν μία πολύ χαρακτηριστική εικόνα της δυναμικής της εξουσίας που βρισκόταν σε ισχύ.

Με ένα τέτοιο μήνυμα ο εκδότης της νοτιοκορεατικής εφημερίδας Munhwa Llbo Kιμ Μπιονγκ Τζικ ζητεί από τον Γιανγκ να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του εντύπου μέσω περισσότερων διαφημιστικών συμβολαίων. «Συγγνώμη για αυτή την τρομερή χάρη που ζητάω. Σου ζητώ να ενδιαφερθείς και να μας φροντίσεις. Λυπάμαι και δεσμεύομαι να το ανταποδώσω στο μέλλον με καλά άρθρα», αναφέρει το μήνυμα.

Οταν ο Κιμ ρωτήθηκε για τα μηνύματα από το ρυθμιστικό όργανο των εφημερίδων Media Watch, δήλωσε ότι δεν έχει στη μνήμη του μηνύματα από εκείνη την περίοδο. Ο Κιμ παραμένει διευθυντής της Munhwa Llbo, αλλά αρνείται να σχολιάσει την είδηση. Πάντως, την ημέρα της σύλληψης του Λι η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της διαμαρτυρήθηκε με τον τίτλο «Η σύλληψη του Λι Τζάι Γιονγκ και η χώρα όπου είναι δύσκολο να διοικείς μία επιχείρηση».

Σε ένα άλλο μήνυμα από τον πρώην γενικό διευθυντή της Seoul Economic Daily, Παρκ Σι Ριονγκ, αναφέρει «παρά την ντροπή μου σου ζητώ να γίνω μέλος του συμβουλίου κάποιας θυγατρικής εταιρείας της Samsung. Μπορεί να μην είμαι τέλειος, αλλά αν μου δώσετε την ευκαιρία θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Λυπάμαι».

Ο Παρκ τελικά δεν διορίστηκε στο συμβούλιο της εταιρείας και τελικά ζήτησε συγγνώμη από την ένωση των δημοσιογράφων του εντύπου, εξηγώντας ότι δεν εργαζόταν σε αυτό όταν έστειλε τα μηνύματα. Η Seoul Economic Daily τόνισε ότι τα μηνύματα ήταν προσωπικό θέμα του Παρκ και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή