Προσγείωση του Λονδίνου για το Brexit

Προσγείωση του Λονδίνου για το Brexit

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασ’ τους να λένε», είχε δηλώσει υπεροπτικά ο Μπόρις Τζόνσον από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων στις 11 Ιουλίου, απαντώντας σε ερώτηση Συντηρητικού βουλευτή αναφορικά με την αξίωση των Βρυξελλών να καταβάλει η χώρα του δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για το Brexit. Χθες όμως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών υιοθέτησε πολύ πιο διαλλακτικούς τόνους, αφού παραδέχτηκε ότι το Λονδίνο θα υποχρεωθεί να πληρώσει για το κόστος του δρομολογημένου διαζυγίου.

«Είμαστε ένας λαός που σέβεται τους νόμους και πληρώνει τις οφειλές του. Ασφαλώς, θα φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του BBC. Οσο για τις προηγούμενες δηλώσεις του, προσπάθησε να τις δικαιολογήσει λέγοντας ότι αναφέρονταν στο σημείο της ερώτησης που του είχε υποβάλει ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Τόρις Φίλιπ Χόλομποουν, σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες ζητούσαν από το Λονδίνο να καταβάλει ποσό της τάξης των 100 δισ. ευρώ, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Στη χθεσινή συνέντευξή του, ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι το εν λόγω ποσό είναι υπερβολικό, χωρίς όμως να δώσει έναν ενδεικτικό αριθμό για το ύψος της αποζημίωσης που θα θεωρούσε λογική η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. «Δεν λέω ότι αποδέχομαι την ερμηνεία του Μισέλ Μπαρνιέ (επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ε.Ε. για το Brexit) γύρω από τις υποχρεώσεις μας. Εκείνο που λέω είναι ότι θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας με τον τρόπο που εμείς τις αντιλαμβανόμαστε», σημείωσε ο Βρετανός πολιτικός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να βρίσκεται στην ατζέντα και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018. Δεν παρέλειψε όμως να ασκήσει έντονη κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο για την αντίδρασή του στις προκλήσεις ρατσιστών και νεοναζί στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα Politico αναφέρει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν άκρως απίθανο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, που αφορά τους όρους του διαζυγίου, μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να περάσουμε στη δεύτερη φάση, όπου θα συζητηθεί η νέα εμπορική και οικονομική σχέση μεταξύ Ε.Ε. των 27 και Ηνωμένου Βασιλείου. Διπλωμάτες που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν μείζονες διαφορές αναφορικά με το κόστος του Brexit, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή