Απροσεξία ή κυβερνοεπίθεση η αιτία;

Απροσεξία ή κυβερνοεπίθεση η αιτία;

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απομάκρυνση του διοικητή του 7ου στόλου Τζόζεφ Οκοϊν ήταν περισσότερο τυπική, αφού ούτως ή άλλως βρισκόταν κοντά στη σύνταξη. Ωστόσο, έπρεπε να «κοπούν κεφάλια» μετά μια σειρά ατυχημάτων, ανάμεσα στα οποία και δύο πολύνεκρες συγκρούσεις. Η στρατιωτική ευθύνη είναι αυτή που είναι, και τελικά ο υψηλότερος αξιωματούχος είναι αυτός που την αναλαμβάνει. Πιο εντυπωσιακό από την απομάκρυνση του Οκοϊν είναι το γεγονός ότι δεν αισθάνθηκε υποχρεωμένος να υποβάλει την παραίτησή του.

Οταν αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα πως αμερικανικό αντιτορπιλικό ενεπλάκη σε σύγκρουση με τάνκερ κοντά στη Σιγκαπούρη, με αποτέλεσμα να αγνοούνται δέκα Αμερικανοί ναυτικοί, ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν επρόκειτο για αναμετάδοση μιας παλαιότερης είδησης. Μόλις πριν από δύο μήνες, επτά μέλη του αμερικανικού ναυτικού σκοτώθηκαν όταν το πολεμικό σκάφος «USS Fitzgerald» συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια σε ιαπωνικά ύδατα, ανοικτά της αμερικανικής βάσης Γιοκοσούκα.

Τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για μια νέα σύγκρουση αμερικανικού πολεμικού σκάφους με εμπορικό σκάφος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το δυστύχημα αυτό έλαβε χώρα στα ανατολικά της Σιγκαπούρης, όπως εξάλλου και η προηγούμενη σύγκρουση, και συνέβη τη νύχτα. Και στο προηγούμενο δυστύχημα κάποια από τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν ενώ κοιμόνταν στα σφραγισμένα διαμερίσματά τους τα οποία πλημμύρισαν. Eάν ένα δυστύχημα στο οποίο εμπλέκεται ο 7ος στόλος μοιάζει με μια άτυχη στιγμή, η επανάληψή του φαίνεται κάτι περισσότερο από απροσεξία.

Για τις ΗΠΑ, το τελευταίο συμβάν είχε ιδιαίτερη απήχηση επειδή το εμπλεκόμενο σκάφος ήταν το «USS John S. McCain», το οποίο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των διακεκριμένων πατέρα και παππού του γερουσιαστή (και υποψηφίου προέδρου το 2008) Τζον Μακέιν.

Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον ότι ο διοικητής του 7ου στόλου απομακρύνθηκε ή ότι ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον διέταξε τη λειτουργική παύση όλων των επιχειρήσεων του στόλου του.

Ομως υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις για το δυστύχημα. Οπως ανακοίνωσε ο Ρίτσαρντσον στο Twitter, δεν αποκλείεται κάποια εξωτερική παρεμβολή ή μια κυβερνοεπίθεση να είναι το αίτιο του δυστυχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή