Μέρκελ – Μακρόν: Καλούν Πούτιν και Ποροσένκο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Μέρκελ – Μακρόν: Καλούν Πούτιν και Ποροσένκο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία και την Ουκρανία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εφαρμοστεί η εύθραυστη ανακωχή στην ανατολική Ουκρανία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Μέρκελ και Μακρόν σημείωσαν ότι ανησυχούν διότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και πρόσθεσαν πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις 22 Αυγούστου, στο πλαίσιο των επαφών βάσει της λεγόμενης διάταξης της Νορμανδίας.

«Προτρέπουμε τον πρόεδρο Πούτιν και τον πρόεδρο Ποροσένκο να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους, να υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός δημόσια και με σαφή τρόπο, καθώς και να εξασφαλίσουν ότι έχουν σταλεί στον στρατό και στις τοπικές δυνάμεις οι προσήκουσες οδηγίες», προσέθεσαν η Μέρκελ και ο Μακρόν στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από την καγκελαρία στο Βερολίνο.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2015 στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, αλλά δεν έχει σταματήσει τις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς από τη μια και τους φιλορώσους αυτονομιστές από την άλλη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT