Σήμα κινδύνου από τον Μακρόν

Σήμα κινδύνου από τον Μακρόν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμο εναντίον των οργανωμένων δικτύων που διακινούν όπλα, ναρκωτικά και μετανάστες, μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε «υδάτινο νεκροταφείο», κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν ύστερα από τη χθεσινή ευρωαφρικανική σύνοδο, την οποία φιλοξένησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στην «άτυπη», όπως παραδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, σύνοδο παρευρέθησαν από ευρωπαϊκής πλευράς οι ηγέτες της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, όπως επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Από τη Μαύρη Ηπειρο έδωσαν το «παρών» ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Iτνο και ο ομόλογός του από τον Νίγηρα, Μαχαμαντού Ισούφου. Δικαιολογώντας την επιλογή των συγκεκριμένων κρατών, που άφησε εκτός συνόδου άλλες χώρες «πρώτης γραμμής», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι στην παρούσα φάση ο κύριος όγκος των μεταναστευτικών ροών συγκεντρώνεται στην Κεντρική Μεσόγειο. Λιβύη, Τσαντ και Νίγηρας εκπροσωπούν τις βασικές χώρες διέλευσης μεταναστών σε αυτό το κομμάτι της Μεσογείου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά το τέλος της συνόδου με τους υπόλοιπους ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «σχέδιο δράσης» που περιλαμβάνει τη δραστική αντιμετώπιση των διακινητών, τονίζοντας ότι συνδέονται στενά με την τρομοκρατία, την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την οικονομική ενίσχυση των αφρικανικών χωρών διέλευσης και την ενίσχυση των προσπαθειών για πολιτική σταθεροποίηση της Λιβύης. Αντιθέτως, δεν περιέλαβε παλιότερες προτάσεις του για δημιουργία σημείων ελέγχου μεταναστών (hotspots) στην Αφρική, πρόταση που δεν βρήκε ανταπόκριση στις κυβερνήσεις της Μαύρης Ηπείρου, οι οποίες ζητούν πιο γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πάντως, Βερολίνο και Κάιρο ανακοίνωσαν χθες συμφωνία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, η οποία προβλέπει μέτρα οικονομικής υποστήριξης της Αιγύπτου.

Η μεταναστευτική κρίση προκαλεί τελευταία τριβές στους κόλπους της ίδιας της Ε.Ε., ακόμη και στον στενό πυρήνα της. Η Ιταλία κατηγορεί τη Γαλλία και την Ισπανία ότι δεν επωμίζονται το μερίδιο που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ η ίδια και η Γερμανία διαθέτουν σημαντικά κονδύλια στη Λιβύη και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Πέραν του μεταναστευτικού, οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών αναμενόταν να συζητήσουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit, τις προοπτικές για ολοκλήρωση της Ε.Ε. στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως και τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης – φυσικά, μετά τις γερμανικές εκλογές. Στον ευρωπαϊκό Τύπο, αρκετοί σχολιαστές έκαναν λόγο για μια δεύτερη συνάντηση του άτυπου «Διευθυντηρίου των τεσσάρων» μετά εκείνη που έλαβε χώρα στις Βερσαλλίες, στις 6 Μαρτίου, επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή