Αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ

Αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πλημμύρες που προκαλεί ο τυφώνας «Χάρβει» στο Τέξας πλήττουν σοβαρά την αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία και οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς αναμένεται να μειωθεί η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και βενζίνης, επηρεάζοντας τη διάθεση και τις τιμές παγκοσμίως. Οι ζημιές από τον «Χάρβει» υπολογίζονται ήδη σε δεκάδες δισ. δολάρια και θα μπορούσαν να ανέλθουν μέχρι και τα 100 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον τυφώνα τον δεύτερο πιο καταστροφικό στην ιστορία των ΗΠΑ μετά τον τυφώνα «Κατρίνα» το 2005. Επιπλέον, εκτιμάται πως πολύ μικρό ποσοστό των ζημιών, περίπου το 27%, θα καλυφθεί από ασφαλιστικές εταιρείες ή την κυβέρνηση.

Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς ο τυφώνας «Χάρβεϊ» έχει περιορίσει κατά 13% την ικανότητα διύλισης των ΗΠΑ. Τα προθεσμιακά συμβόλαια βενζίνης ενισχύονταν χθες το πρωί μέχρι και κατά 7%, ενώ νωρίς το βράδυ η άνοδος είχε περιοριστεί στο 3,11%. Την ίδια στιγμή, τα προθεσμιακά συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (WTI) υποχωρούσαν κατά 2,55%, στα 46,65 δολάρια το βαρέλι, διότι η διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο.

Αποτίμηση ζημιών

Η οριστική αποτίμηση των ζημιών που ήδη προκάλεσε και θα προκαλέσει τις επόμενες ημέρες ο τυφώνας «Χάρβει» θα πρέπει να αναμένεται σε περίπου έναν μήνα. «Γεγονός ιστορικής σημασίας εκτυλίσσεται στο Τέξας», έγραψε χθες στους πελάτες της η ασφαλιστική εταιρεία Aon. «Θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να αντιληφθούμε την πλήρη έκταση των ζημιών», ενώ είναι ήδη σαφές πως «αφύσικα υψηλό ποσοστό των ζημιών που προκαλούν οι πλημμύρες δεν θα καλυφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες», εκτιμάται στο ενημερωτικό σημείωμα της Aon. Οι ζημιές από τον τυφώνα «Χάρβει» υπολογίζονται ήδη γύρω στα 40 δισ. δολάρια, ωστόσο το ύψος τους είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο αν υπολογιστεί και η γενικότερη ζημιά στο δίκτυο υποδομών του Χιούστον και των γύρων περιοχών αλλά και η πτώση της παραγωγικότητας εξαιτίας της αδυναμίας χιλιάδων εργαζομένων να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους και να εργαστούν τόσο τις τελευταίες ημέρες όσο και τις επόμενες. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ζωικό κεφάλαιο, αλλά και το πόσιμο νερό ήδη απειλούνται από τις πλημμύρες, ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αποστολή προϊόντων μέσω σιδηροδρόμου προς το Χιούστον. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ακυρώσει περίπου 2.500 πτήσεις προς το Χιούστον και τις γύρω μεγάλες πόλεις την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον τέσσερις θαλάσσιοι τερματικοί σταθμοί στην περιοχή του Κόρπους Κρίστι είχαν τεθεί χθες εκτός λειτουργίας εξαιτίας του τυφώνα. Τα διυλιστήρια του Τέξας θα μπορούσαν να παραμείνουν εκτός λειτουργίας μέχρι και έναν μήνα αν έχουν βυθιστεί οι αντλίες ομβρίων υδάτων, σύμφωνα με τον Αντριου Λίποου, πρόεδρος της εταιρείας ενεργειακών συμβούλων Lipow Oil Associates. H ExxonMobil αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας το δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριό της στις ΗΠΑ, με παραγωγική ικανότητα 560 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, στο Baytown εξαιτίας της πλημμύρας. Η Royal Dutch Shell έκλεισε το διυλιστήριο του Deer Park, με παραγωγική ικανότητα 325 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας πως ενδέχεται να παραμείνει εκτός λειτουργίας ολόκληρη την εβδομάδα. Η εταιρεία Colonial Pipeline, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς βενζίνης, ντίζελ και άλλων προϊόντων διύλισης στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις της δεν έχουν επηρεαστεί προς το παρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή