ΚΟΣΜΟΣ

Ο κύβος ερρίφθη για την Καταλωνία

o-kyvos-errifthi-gia-tin-katalonia-2208058

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Στο τέλος μιας δραματικής συνεδρίασης, το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλωνίας ψήφισε χθες το βράδυ τον νόμο για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, με αντικείμενο την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ακύρωση του νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν επρόκειτο να υπογράψει άμεσα το σχετικό διάταγμα και να το αποστείλει για δημοσίευση, την ίδια στιγμή, ηλεκτρονικά στην Εφημερίδα της Περιφερειακής Κυβέρνησης.

Τον νόμο της «αποσύνδεσης» ψήφισε μια πλειοψηφία Συντηρητικών βουλευτών και αριστερών αυτονομιστικών κομμάτων (72 επί συνόλου 135), ενώ οι βουλευτές του καταλανικού Λαϊκού Κόμματος, του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και οι Φιλελεύθεροι Ciudadanos είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα, καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία στερείται νομιμοποίησης. Προκειμένου να μην προλάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο να μπλοκάρει το νομοσχέδιο πριν από την ψήφισή του, αυτό εγγράφηκε στην ημερήσια διάταξη μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ κάθε προσπάθεια για εξέτασή του από το νομικό συμβούλιο της καταλανικής Βουλής παρεμποδίστηκε από την πρόεδρο της Βουλής, Κάρμε Φορκαντέλ.

Χθες το απόγευμα, η εισαγγελία της Καταλωνίας άσκησε δίωξη εις βάρος της Φορκαντέλ και άλλων πέντε μελών του προεδρείου, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες για να σχεδιάσουν από κοινού τα επόμενα βήματα.

Εν τω μεταξύ, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι ζήτησε να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση της ισπανικής Γερουσίας, στην οποία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να διερευνηθεί το κατά πόσον το κόμμα Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας έλαβε χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα. «Αν κάποιο κόμμα έχει χρηματοδοτηθεί από τη Βενεζουέλα ή το Ιράν, θα με ενδιέφερε να το μάθω», είχε πει ο Ραχόι τη Δευτέρα στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής που είχε αντικείμενο την υπόθεση διαφθοράς του Λαϊκού Κόμματος. Το Podemos έχει προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον όσων διακινούσαν φήμες περί Βενεζουέλας και έχει δικαιωθεί, αλλά το Λαϊκό Κόμμα επαναφέρει το ζήτημα προσβλέποντας σε νέα στοιχεία από τη Βενεζουέλα.