Κύπρος: Μικρότερη του αναμενόμενου η ποσότητα του φυσικού αερίου στο «Ονησίφορος»

Κύπρος: Μικρότερη του αναμενόμενου η ποσότητα του φυσικού αερίου στο «Ονησίφορος»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερη του αναμενόμενου είναι τελικά η ποσότητα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Ονισήφορος Δυτικό 1», καθιστόντας το μη εμπορεύσιμο. Εντούτοις, αυτό το γεγονός δεν προκαλεί απαισιοδοξία, καθώς ήδη ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε κάνει λόγο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Παρότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της γεώτρησης του West Capella, είτε από πλευράς ΥΠΕΜΠ, είτε από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TOTAL, δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρεται σε εξαιρετικά πενιχρά αποτελέσματα, με το πλοίο γεωτρύπανο να έχει ολοκληρώσει από χθες το βράδυ την γεώτρηση, διεξάγοντας πλέον εργασίες σφράγισης του φρεατίου, ώστε να αποτραπεί η διαρροή φυσικού αερίου και να μην εισέλθει νερό εντός του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Λακκοτρύπης θα ενημερώσει την ερχόμενη Τρίτη την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 που διενεργούν οι εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ.

Μολαταύτα, σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε όντως ανακάλυψη Φ.Α. σε διαφορετική από προηγούμενες έρευνες γεωλογική διαμόρφωση, κάτι το όποιο υποδεικνύει ότι και σε γειτονικές περιοχές του «11» θα εντοπιστούν αντίστοιχα κοιτάσματα, τα οποία πιθανόν στο μέλλον θα καθιστούν πλήρως εμπορεύσιμα. Πρόκειται για την προκαταρκτική, αλλά ασφαλή εικόνα, καθώς μετά από ολοκληρωμένες αξιολογήσεις θα αποτιμηθούν συνολικά τα αποτελέσματα της γεώτρησης.  

Τα πενιχρά αποτελέσματα του «11» έχουν φέρει ευφορία και αισιοδοξία στις TOTAL και ΕΝΙ, οι οποίες ως κοινοπραξία διενήργησαν την γεώτρηση, καθώς επίσης και στην ExxonMobil η οποία φέρεται να παρακολουθεί πολύ στενά, το αποτέλεσμα. Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαίωση στην διαφορετική γεωμορφολογική ερμηνεία που εφαρμόστηκε από την ΕΝΙ στην Αίγυπτο κατά το «μοντέλο Ζορ», κάτι που αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και κυρίως στα τεμάχια 6,8,10 και 11.

Η επιβεβαίωση του «μοντέλου Ζορ» με έρευνες σε διαφορετικής γεωμορφολογίας βυθό, ενδέχεται να επαυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις των αναδόχων εταιρειών/κοινοπραξιών (δύο από Εni-Total, δύο από ExxonMobil/Qatar Petroleum και μία από Total), καθώς υφίστανται αρκετοί στόχοι που γεννούν αισιοδοξία πως θα βρεθούν κοιτάσματα στα τεμάχια 6, 8,10 και 11 γύρω από τον Ερατοσθένη, με την ίδια γεωλογική διαμόρφωση.

(Πηγή: Καθημερινή Κύπρου)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή