ΚΟΣΜΟΣ

Δύο νέοι ομαδικοί τάφοι από την εποχή του πολέμου (1992-95) ανακαλύφθηκαν στη Βοσνία

dyo-neoi-omadikoi-tafoi-apo-tin-epochi-toy-polemoy-1992-95-anakalyfthikan-sti-vosnia-2208983

Τα λείψανα περίπου είκοσι θυμάτων του πολέμου της Βοσνίας (1992-95), πιθανότατα Bόσνιων μουσουλμάνων, ανασύρθηκαν από δύο ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτου για τους αγνοούμενους του πολέμου. Ο ένας από τους δύο τάφους βρέθηκε στην ορεινή περιοχή Κοριτσάνσκε Στιγένε, στο όρος Βλάσιτς, εκεί όπου, τον Αύγουστο του 1992, εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις τουλάχιστον 200 άμαζοι άνδρες, Βόσνιοι και Κροάτες, οι οποίοι είχαν απελαθεί από την περιοχή του Πρίγεντορ. Πρόκειται για ένα από τα πιο μελανά σημεία της διακοινοτικής σύγκρουσης στη χώρα, η οποία κόστισε τη ζωή συνολικά σε 100.000 άτομα. 

Μετά το τέλος της σύγκρουσης, 31.500 άνθρωποι παρέμεναν αγνοούμενοι, ωστόσο από τότε, τα λείψανα περίπου 25.000 θυμάτων έχουν εκταφεί από εκατοντάδες ομαδικούς τάφους. Εντούτοις, περίπου 6.500 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, με τους συγγενείς τους να συνεχίζουν να αναζητούν τα λείψανα τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του βοσνιακού Ινστιτούτου. Τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι ομαδικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί.

«Από την έναρξη της εκταφής στο Κοριτσάνσκε Στιγένε, στις 7 Σεπτεβρίου, περίπου τριάντα ανθρώπινες σοροί και ανθρώπινα οστά έχουν εκταφεί. Πρόκειται κυρίως για σκελετούς που δεν είναι πλήρεις», δήλωσε η Λέιλα Σένγκιτς, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, η οποία διευκρίνισε πως «δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε ίσο αριθμό προσώπων».

Κατά τις πέντε προηγούμενες εκταφές στη συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίες διενεργήθηκαν από το 2003 έως το 2013, βρέθηκαν τα λείψανα 117 θυμάτων ενώ αναζητούνται ακόμη εκείνα 98 άλλων 98, προσθέτει η Σένγκιτς.

«Ο δεύτερος ομαδικός τάφος βρέθηκε στην περιοχή Βλασένιτσα. Οι εργασίες εκταφής άρχισαν την Τρίτη και έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί οι πλήρεις σκελετοί δέκα προσώπων. Πιστεύουμε πως πρόκειται για Βόσνιους που σκοτώθηκαν το 1992», ανέφερε επιπλεόν η Σένγκιτς. Σύμφωνα με τις οργανώσεις των θυμάτων, 2.600 βόσνιοι μουσουλμάνοι της Βλασένιτσα σκοτώθηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης, από τους οποίους περίπου 1.600 στην ίδια την πόλη και στα περίχωρά της, στην αρχή του πολέμου, και χίλιοι κατά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου είχαν καταφύγει στην αρχή της σύγκρουσης.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, σκοτώθηκαν περίπου 8.000 Βόσνιοι άνδρες και έφηβοι, σε ένα έγκλημα που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη. 

(Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ)