ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αρχισε η δίκη των εργαζομένων της εφημερίδας Zaman

toyrkia-archise-i-diki-ton-ergazomenon-tis-efimeridas-zaman-2209694

Η δίκη 31 εργαζομένων της εφημερίδας Zaman, την οποία έκλεισαν οι τουρκικές αρχές κατηγορώντας την για σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Zaman και η αγγλόφωνη έκδοσή της, η Today's Zaman, είχαν τεθεί υπό κηδεμονία τον Μάρτιο του 2016 και έκλεισαν τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Τριάντα ένας δημοσιογράφοι και διευθυντές της εφημερίδας δικάζονται στη δίκη αυτή που άρχισε σήμερα σε αίθουσα ακροαματικών συνεδριάσεων δίπλα στη φυλακή της Σηλυβρίας, στις παρυφές των Κωνσταντινούπολης.

Είκοσι δύο εξ αυτών είναι προφυλακισμένοι και οι εννέα άλλοι είναι ελεύθεροι υπό όρους ή διαφεύγουν, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και, αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν πολλές ποινές ισοβίων.

Μεταξύ των μελών του προσωπικού που δικάζονται ενώ είναι προφυλακισμένα περιλαμβάνονται δύο από τους κύριους αρθρογράφους της εφημερίδας, οι Μουμταζέρ Τουρκονέ και Σαχίν Αλπάι.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, μια χώρα που βρίσκεται στην 155η θέση μεταξύ 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου το 2017 που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)