ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικό υποβρύχιο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στις Βελγικές ακτές

the-wellpre
belgium_wwi_

Το ναυάγιο ενός γερμανικού υποβρυχίου που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε στη Βόρεια Θάλασσα με τους αξιωματούχους να πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα να βρίσκονται ακόμα 23 πτώματα στο εσωτερικό του.

Ο λόγος που βυθίστηκε ήταν μία νάρκη, η οποία ενδεχομένως σύρθηκε στην επιφάνεια, καθώς το υποβρύχιο πιάστηκε σε μια αλυσίδα άγκυρας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το υποβρύχιο τύπου UB-II διατηρείται σε καλή κατάσταση και βρίσκεται τώρα σε βάθος 30 μέτρων έξω από την Βελγική ακτή.

germaniko-ypovrychio-toy-a-pagkosmioy-polemoy-vrethike-stis-velgikes-aktes0

Έπειτα από ερωτήσεις σχετικά με την τοποθεσία του ναυαγίου, ο Διοικητής της Δυτικής Φλάνδρας, Carl Decaluwé, απάντησε ότι δεν θα αποκαλυφθεί αυτή η πληροφορία ώστε να αποφευχθεί λεηλασία ή ακόμα και η καταστροφή του.

Αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υποβρύχιο, ο Διοικητής ανακοίνωσε ότι «το υποβρύχιο διατηρείται σε τόσο καλή κατάσταση, ώστε να πιστεύουμε πως όλες οι σοροί είναι ακόμη μέσα», γεγονός για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί η Γερμανική Πρεσβεία.

Παρά την σχετικά καλή κατάστασή του, το υποβρύχιο, και κυρίως το μέρος της πλώρης, έχει υποστεί καταστροφές, ωστόσο οι αποθήκες έχουν παραμείνει κλειστές και άθικτες. Άθικτη περιγράφεται να είναι και η γέφυρα, ενώ τα περισκόπια είναι ακόμα ορατά. Επιπλέον, δύο τορπηλοσωλήνες βρέθηκαν σε απόσταση από το ναυάγιο. 

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί έντεκα υποβρύχια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σε Βελγικά νερά, όμως αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο είναι το πιο καλοδιατηρημένο.

Τα υποβρύχια τύπου UB-II ναυπηγήθηκαν το 1915 και το 1916 και είχαν τη δυνατότητα να βυθιστούν έως περίπου 50 μέτρα.