Εμβατήρια και ιερείς για τον Καλάσνικοφ

Εμβατήρια και ιερείς για τον Καλάσνικοφ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Το άγαλμα του Μιχαήλ Καλάσνικοφ, εφευρέτη του ομώνυμου AK-47 αυτόματου όπλου, αποκαλύφθηκε χθες στο κέντρο της Μόσχας σε μια αμφιλεγόμενη τελετή που συνδύαζε τον στρατιωτικό στόμφο με τις θρησκευτικές τελετές. Το μνημείο ύψους εννέα μέτρων απεικονίζει τον Καλάσνικοφ με το γνωστό αυτόματο ανά χείρας. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο δήμαρχος της Μόσχας και ο υπουργός Πολιτισμού παρέστησαν στην τελετή. «Δημιούργησε αυτό το όπλο για να υπερασπιστεί την πατρίδα του», είπε ο πατέρας Κωνσταντίνος, αψηφώντας τις αιτιάσεις ότι είναι ανάρμοστο ένας ιερέας να ευλογεί το άγαλμα ενός εφευρέτη όπλου. Κάποιοι στο πλήθος άρχισαν να κάνουν τον σταυρό τους στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων. «Είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Τιμητικό άγημα από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας παρίστατο στην εκδήλωση, ενώ ακούγονταν εμβατήρια από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ απεβίωσε στις 23 Δεκεμβρίου του 2013, σε ηλικία 94 ετών, ενώ γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1910 σ’ ένα χωριό της Σιβηρίας.

Το δημοφιλές όπλο

Το όπλο που δημιούργησε ήταν επί δεκαετίες και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, καθώς έχουν πωληθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια αυτόματα καλάσνικοφ. Η ρωσική εταιρεία εξαγωγής οπλικών συστημάτων Rosoboronexport ανακοίνωσε πως από τις αρχές του έτους έχουν γίνει παραγγελίες για 100 χιλιάδες αυτόματα καλάσνικοφ. Οπως δήλωσε, μάλιστα, ο διευθυντής της εταιρείας Αλεξάντρ Μιχέγιεφ, ενδιαφέρον για τα αυτόματα καλάσνικοφ δείχνουν οι χώρες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Ο γλύπτης Σαλαβάτ Σερμπακόφ τόνισε κάποιες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το μοντέλο του αυτόματου όπλου το οποίο κρατάει στα χέρια του ο Καλάσνικοφ. Στη σύνθεση απεικονίζονται επίσης η υδρόγειος και η μορφή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που συνιστούν σύμβολα διατήρησης της ειρήνης και της νίκης επί των «δυνάμεων του κακού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή