ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Η κυβέρνηση παραδέχεται πως το δημοψήφισμα υπέστη πλήγμα

esteladas1-thumb-large--2

Η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας παραδέχθηκε σήμερα πως η μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιφέρεια, «αλλοίωσε» τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση που ήταν προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου και το οποίο έχει απαγορευθεί από τη δικαιοσύνη.

«Είναι φανερό πως οι κανόνες του παιγνιδιού αλλοιώθηκαν», δήλωσε σήμερα στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας.

Η ισπανική Πολιτοφυλακή έθεσε χθες υπό κράτηση 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Καταλονίας, μιας περιφέρειας 7,5 εκατ. κατοίκων που είναι όλο και πιο διχασμένη ανάμεσα σε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και σ' εκείνους που υποστηρίζουν την παραμονή της στους κόλπους της Ισπανίας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ο Ζοζέπ Μαρία Ζοβέ, δεξί χέρι του Οριόλ Ζουνκέρας, αρχηγού του κόμματος ERC, που ανήκει στην αντιμοναρχική αριστερά της Καταλονίας.

Η επιχείρηση αυτή συνδυάσθηκε με πολλές έρευνες, ιδιαίτερα σε μια αποθήκη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Βαρκελόνη, όπου οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια.

Προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων αυτονομιστών, κυρίως στη Βαρκελόνη, κατά της «καταπιεστικής» πολιτικής του κεντρικού κράτους, ενώ παρουσιάσθηκε σήμερα, από πολλές εφημερίδες, ως ένα αποφασιστικό πλήγμα στην επιμελητειακή οργάνωση του δημοψηφίσματος, το οποίο έχει απαγορευθεί από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το γεγονός ότι αυτό το δημοψήφισμα «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στις συνθήκες που θα επιθυμούσαμε είναι προφανές, καθώς θα θέλαμε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να συλλαμβάνονται», δήλωσε ο Ζουκέρας.

«Είναι προφανές ότι δεν είμαστε σε θέση να ψηφίσουμε όπως συνήθως», πρόσθεσε ενώ εδώ και μήνες η αυτονομιστική κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως έχει κάνει τα πάντα ώστε η ψηφοφορία αυτή να είναι αξιόπιστη και να μπορέσει να αναγνωριστεί.

Όμως, πρόσθεσε ότι είναι δεσμευμόμενος να κάνει τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου, «είμαι πεπεισμένος πως μια πλειοψηφία των κατοικων αυτή της χώρας (της Καταλονίας) θέλουν να ψηφίσουν».

Πράγματι οι Καταλανοί υποστηρίζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% την ιδέα να διοργανωθεί ένα κανονικό δημοψήφισμα, με τη συμφωνία της κεντρικής κυβέρνησης, για να διαπιστωθεί αν μια πλειοψηφία του πληθυσμού θέλει την ανεξαρτησία.

Όμως ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επαναλαμβάνει από το 2012 ότι δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μια τέτοια «παράνομη» ψηφοφορία και ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ