Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Τραμπ – Facebook: Απορρίπτει τις κατηγορίες για προκατάληψη ο Ζούκερμπεργκ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Τραμπ – Facebook: Απορρίπτει τις κατηγορίες για προκατάληψη ο Ζούκερμπεργκ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και τον ιδιοκτήτη του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι ο ιστότοπος στρέφεται «εναντίον του», είναι «αντι-Τραμπ» και συνεπώς «fake news».

Την κατηγορία διέψευσε άμεσα το Facebook, με τον κ. Ζούκερμπεργκ να απαντά: «Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι το Facebook είναι εναντίον του. Οι φιλελεύθεροι ισχυρίζονται ότι βοηθήσαμε τον Τραμπ. Οι δύο πλευρές είναι δυσαρεστημένες από απόψεις και περιεχόμενο που δεν τους αρέσει». Το Facebook είναι «πλατφόρμα για όλες τις απόψεις», πρόσθεσε ο ιδρυτής του. Επωφελήθηκε μάλιστα της ευκαιρίας να υποβαθμίσει την επιρροή του ιστότοπου στο αποτέλεσμα των εκλογών.

«Μετά τις εκλογές είχα πει ότι πιστεύω πως η άποψη ότι η παραπληροφόρηση μέσω του Facebook μπόρεσε να επηρεάσει τις εκλογές είναι παράλογη. Το να την αποκαλέσω παράλογη ήταν περιφρονητικό και το μετανιώνω. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για να το αντιμετωπίζουμε περιφρονητικά», τόνισε ο Ζούκερμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: «Το Facebook ήταν πάντα ενάντια στον Τραμπ», αφήνοντας να εννοηθεί μάλιστα ότι ο ιστότοπος «συνωμοτεί» με τις εφημερίδες Washington Post και New York Times, οι οποίες είναι επίσης εναντίον του.

 

 

Η αντιπαράθεση  ξέσπασε την ώρα που ο Ζούκερμπεργκ αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Γερουσία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φερόμενη ρωσική προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησαν επίσημα από τις εταιρείες – κολοσσούς της τεχνολογίας Google, Facebook και Twitter να στείλουν στελέχη τους να καταθέσουν στο πλαίσιο των ερευνών.  Εκπρόσωποι των ομίλων αυτών κλήθηκαν να καταθέσουν σε μια δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας την 1η Νοεμβρίου, γνωστοποίησε η Επιτροπή την Τετάρτη.

Η διεύθυνση του Facebook αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεχόμενη πιέσεις, να παραδώσει στο Κογκρέσο το περιεχόμενο και άλλα στοιχεία διαφημιστικών μηνυμάτων και άλλων αναρτήσεων πολιτικού χαρακτήρα που αγοράστηκαν ή καταχωρήθηκαν από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, τα μηνύματα είχαν στόχο να ανακινήσουν πολιτικές εντάσεις για διάφορα ζητήματα προκειμένου τελικά να ζημιωθεί η υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία βρισκόταν στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά

Με πληροφορίες από REUTERS, BBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή