Η παρακαταθήκη του Ιβ Σεν Λοράν σε δύο μουσεία

Η παρακαταθήκη του Ιβ Σεν Λοράν σε δύο μουσεία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μουσεία αφιερωμένα στον Ιβ Σεν Λοράν ανοίγουν τις πύλες τους τον Οκτώβριο, το ένα στο Παρίσι και το άλλο στο Μαρακές, δίνοντας μια διάσταση στα μύχια του οίκου υψηλής ραπτικής και στη δημιουργική πορεία του θρυλικού Γάλλου σχεδιαστή.

«Πέρασα όλη μου τη ζωή να βοηθώ τον Ιβ Σεν Λοράν για να οικοδομήσει το έργο του και θέλω αυτό να διαρκέσει», έλεγε ο Πιερ Μπερζέ, πρώην σύντροφος του Σεν Λοράν και συνιδρυτής της γαλλικής φίρμας, ο οποίος υλοποίησε το έργο αυτό πριν πεθάνει, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Eνα έργο που διαφυλάχτηκε με τη φροντίδα του ιδρύματός του και πλέον διαιωνίζεται από τα δύο μουσεία, το ένα στο Παρίσι που ανοίγει για το κοινό στις 3 Οκτωβρίου και το άλλο στο Μαρακές στις 19 Οκτωβρίου.

Το μουσείο στο Παρίσι εκτείνεται σε 450 τ.μ. μέσα στο ξεχωριστό ξενοδοχείο του 19ου αιώνα, όπου ο Σεν Λοράν, που πέθανε το 2008, ανέτρεψε τους κώδικες της μόδας επί τρεις δεκαετίες, μέχρι το κλείσιμο του οίκου το 2002. «Είναι ένα μουσείο που δεν επιδιώκει μόνο μια αισθητική προσέγγιση αλλά και ιστορική», δήλωσε η Ορελί Σαμουέλ, διευθύντρια των συλλογών του Ιδρύματος Pierre Berge-Yves Saint Laurent που αριθμεί 35.000 αντικείμενα, από τα οποία 7.000 και πλέον είναι δημιουργίες υψηλής ραπτικής. Ενα μεγαλύτερο μουσείο θα εγκαινιαστεί στο Μαρακές, κοντά στην έπαυλη Μαζορέλ, ιδιοκτησίας του ζεύγους Σεν Λοράν-Μπερζέ.

Στο Παρίσι, το μουσείο προδίδει οικειότητα. Στο ατελιέ του ορόφου, που παραμένει ολόιδιο έπειτα από τις εργασίες αποκατάστασης, ο επισκέπτης νομίζει πως θα ξεπροβάλει ο Σεν Λοράν: τα γυαλιά του είναι πάνω στο γραφείο του, η λευκή του μπλούζα στην πλάτη της καρέκλας, η γαβάθα του σκύλου του Μουζίκ στο πόδι του τραπεζιού.

Μέσα σε αυτό το κόσμημα που είναι αφιερωμένο στην υψηλή ραπτική, οι εμβληματικές δημιουργίες του σχεδιαστή που «έδωσε την εξουσία στις γυναίκες» είναι στην κατάλληλη θέση: το σμόκιν, το safari jacket, η φόρμα, η καπαρντίνα, που έγιναν κλασικά κομμάτια της γυναικείας γκαρνταρόμπας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή