ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνές βίας στην Καταλωνία: Εκατοντάδες τραυματίες, «λουκέτο» σε 336 εκλογικά κέντρα (φωτογραφίες και βίντεο)

skines-vias-stin-katalonia-ekatontades-traymaties-loyketo-se-336-eklogika-kentra-fotografies-kai-vinteo-2211754

Σκηνές βίας εκτυλίσσονται από νωρίς το πρωί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό εκλογικών τμημάτων της Καταλωνίας, ενώ οι πολίτες επιχειρούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Σύμφωνα με τη δήμαρχο της Βαρκελώνης, πάνω 761 πολίτες έχουν τραυματιστεί μετά από συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλωνίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους στην Ε.Ε. για την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

skines-vias-stin-katalonia-ekatontades-traymaties-loyketo-se-336-eklogika-kentra-fotografies-kai-vinteo0

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, κάνει λόγο για 12 τραυματίες αστυνομικούς, σημειώνοντας ότι από το πρωί οι αρχές έχουν κλείσει 336  «παράνομα» εκλογικά κέντρα και έχουν προβεί σε τρεις συλλήψεις. 

skines-vias-stin-katalonia-ekatontades-traymaties-loyketo-se-336-eklogika-kentra-fotografies-kai-vinteo2

Σε αρκετές περιπτώσεις αστυνομικοί ακόμη και με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε εκλογικά τμήματα, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας δεν δίστασαν να κάνουν και χρήση πλαστικών σφαιρών.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στην Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες να αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους. Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση να αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

skines-vias-stin-katalonia-ekatontades-traymaties-loyketo-se-336-eklogika-kentra-fotografies-kai-vinteo4

«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα τσάντες, πορτοφόλια… Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο. Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό».

skines-vias-stin-katalonia-ekatontades-traymaties-loyketo-se-336-eklogika-kentra-fotografies-kai-vinteo6

Τα ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι από πλαστική σφαίρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Το υπουργείο των Εσωτερικών δημοσιοποίησε βίντεο «κουκουλοφόρων» που πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στο κέντρο της Βαρκελώνης.