Προτεραιότητα η τάξη στο συντηρητικό στρατόπεδο

Προτεραιότητα η τάξη στο συντηρητικό στρατόπεδο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, έχει ακυρώσει όλες τις υποχρεώσεις των προσεχών ημερών, προκειμένου να προετοιμαστεί για έναν γύρο δύσκολων διαβουλεύσεων με το αδελφό κόμμα CDU της καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ζιντόιτσε» του Μονάχου.

Ο Ζεεχόφερ υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι «οι δυσκολότερες από το 1976», όταν ο προκάτοχός του Φραντς Γιόζεφ Στράους ήρθε σε ρήξη με το CDU. H ρήξη, που γεφυρώθηκε έπειτα από λίγες εβδομάδες, είχε ως αιτία τη διαπάλη εξουσίας ανάμεσα στον Στράους και τον τότε επικεφαλής του CDU Χέλμουτ Κολ, αλλά και τις διαφωνίες σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν τα δύο αδελφά κόμματα απέναντι στο φιλελεύθερο FDP.

Το FDP και οι Πράσινοι είναι οι πιθανότεροι κυβερνητικοί εταίροι του CDU/CSU, σε έναν συνασπισμό τύπου «Τζαμάικας» (ο όρος προέρχεται από τη σημαία της χώρας που ταυτίζεται με το μαύρο/κίτρινο/πράσινο χρώμα των κομμάτων αυτών).

Στελέχη του CSU, όπως ο αντιπρόεδρός της Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτήρισαν θετική την προοπτική μιας «νέας αρχής» σε έναν τέτοιο συνασπισμό. Ο Ζεεχόφερ, αντιθέτως, εμφανίζεται συγκρατημένος, θεωρώντας ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ανώτατο ετήσιο όριο υποδοχής προσφύγων, το οποίο κατά την άποψή του δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 200.000 άτομα.

Γάμοι ομοφύλων

Ενώ ο κυβερνητικός «γάμος» καθυστερεί, γάμοι άλλου τύπου ήδη ξεκίνησαν. Την Κυριακή τελέστηκαν οι πρώτοι γάμοι ζευγαριών του ίδιου φύλου, σε εφαρμογή του νόμου που ψήφισε τον Ιούνιο η απερχόμενη κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της νέας βουλής σε σώμα, με τα κόμματα να δηλώνουν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην εκλογή βουλευτή από το AfD στο αξίωμα του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή